Jan Kaplický pokřtil v Praze tři právě vydávané knihy

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
09.11.2005 17:30
Praha

PRAHA - Světově uznávaný architekt Jan Kaplický, který od 60. let působí ve Velké Británii, dnes v Praze pokřtil tři knihy týkající se jeho díla i širších souvislostí architektury. Křestu předcházela v kině Světozor projekce filmu Profil, který o Kaplickém natočil režisér Jakub Wagner.

Kniha Album zahrnuje názory a zdroje architektovy inspirace, publikace Sketches obsahuje kompletní sbírku skic Kaplického od roku 1942. Do knihy Česká inspirace zařadil Kaplický s architektem Ivanem Margoliem slavné projekty českých vědců, architektů a umělců. Knihy vydala nakladatelství Labyrint, Fraktály a Alba Design Press.
Ač je nyní Kaplický spolu s Evou Jiřičnou v zahraničí nejznámějším českým architektem, v Česku nic nepostavil. Se svým ateliérem soutěžil o památník na Újezdě, ale vypadl v prvním kole. Předložil i projekt projekt na schody do parku na Letné, ale úředníci jej zamítli. Ředitel Národní knihovny by rád Kaplického viděl jako účastníka zamýšlené mezinárodní soutěže na stavbu nové budovy knihovny.
"No Comment," odpověděl Kaplický ČTK na dotaz, zda by se chtěl soutěže účastnit. Knihovnu zatím mezi stavbami, jež jeho ateliér postavil, nemá; v soutěži na novou pařížskou knihovnu byl druhý. "Ale je to nádherný nápad, doufám, že to vyjde, mohlo by to být světové," dodal. Praha by podle něj potřebovala několik skutečně moderních staveb. Podmínkou úspěchu je ale mezinárodní soutěž. "Když se z toho stane česká záležitost, tak je zle. To není nic proti Čechám, ale to napětí musí být aspoň evropské, když ne světové, jinak to nemá smysl," míní.
Architekt říká, že nemá příliš času sledovat současnou českou architekturu. "Musíte si vybírat, co sledujete. Mám samozřejmě nostalgii, zejména po Praze, ale vedle české architektury je portugalská, brazilská... Není pravda, že v době internetu člověk ví všechno, to je nesmysl. Výměna informací se nezrychlila, možná se i zpomalila," soudí osmašedesátiletý architekt.
Emigrant z roku 1968 v Praze vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou. Odešel do Británie, kde spolupracoval s významnými architekty, například s Renzem Pianem, Richardem Rogersem a Normanem Fosterem. V roce 1978 založil vlastní ateliér Future Systems, proslulý radikálními architektonickými projekty.
Za své stavby získal řadu ocenění - za novinářské centrum Lord's na londýnském kriketovém stadionu dostal nejprestižnější britskou cenu za architekturu Stirling Prize; stavbu ještě spolu s obchodním domem Selfridges v Birminghamu zařadil časopis The Independent mezi nejvýznamnější moderní stavby na světě.
"Začali jsme konečně pracovat na muzeu Ferrari-Masserati v italském městě Modena, kde se Ferrari narodil," přiblížil Kaplický aktuální práci ateliéru. Kromě přestavby muzea pracuje na projektu školy a velkého soukromého domu. "Možná bude nějaká další soutěž, třeba v Praze. To zatím stačí. Člověk se ale musí pořád starat, něco třeba nevyjde," řekl. Základ práce Future Systems shrnují slova svoboda-kreativita-lidé-krása-elegance-plasticita-sensualita-barva-inovace-inspirace.
0 komentářů
přidat komentář