Radniční věž v Ostravě bude mít zřejmě vlastní vchod pro turisty

Zdroj
Hana Záveská
Vložil
ČTK
16.09.2007 22:45
Ostrava

Ostrava - Vedení Ostravy chce změnit přístup na vyhlídkovou věž Nové radnice. Turisté zatím používají vnitřní výtah volně přístupný z budovy radnice, v níž se mohou volně pohybovat i mimo úřední hodiny. Úředníci magistrátu letos zaznamenali i pokus o krádež kovového zábradlí, proto si město nechá zpracovat studii na řešení samostatného přístupu na věž. ČTK to řekl ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD).
    Urbanisticko-architektonická studie za nejvýše 125.000 korun ukáže, zda by se návštěvníci v budoucnu mohli dostat na věž samostatným vchodem nebo novým venkovním výtahem. "Chceme si osahat všechny možnosti, jak zlepšit přístup a zároveň zabránit případným krádežím. Letos nám dokonce někdo začal rozebírat zábradlí tam, kde nemáme kamery," řekl Kajnar.
    Dodal, že kontrolovaný přístup na radniční věž může město vyřešit buď technicky kamerami a bezpečnostními čidly, nebo organizačně hlídkami vrátných nebo městských strážníků. "To by bylo samozřejmě méně nákladné. Přesto chceme znát i další varianty. Uvažujeme, že by se věž mohla zpřístupnit vnějším proskleným výtahem, pokud by s tím souhlasili památkáři," řekl primátor.
    Nový přístup na vyhlídkovou věž je podle něho prvním krokem v modernizaci celé radnice i jejího okolí, ve kterém chybí například parkoviště pro autobusy. "Do podzemních garáží se nevejdou, takže turisté, kteří přijedou za vyhlídkou, musejí jít třeba kilometr pěšky," řekl Kajnar.
    Obnovu si podle něho zaslouží i průchod pod Mostem Pionýrů, který spojuje prostor za radnicí s nábřežím před krajským soudem. "Není důstojný, zapáchá a stahují se tam bezdomovci. Ostudou začíná být i samotná radnice, která by měla po 75 letech zase trochu zářit. Pro samé průmyslové zóny jsem na ni zapomněl," řekl.
    Obnova radnice a jejího okolí bude podle něho trvat po etapách pět až deset let. "Celkové náklady zatím odhadnout nedokážu, jen na budovu radnice bychom potřebovali hrubým odhadem 200 milionů korun," dodal primátor.
0 komentářů
přidat komentář

Související články