Hranické viadukty se dostaly na seznam kulturních památek

Zdroj
Alena Petrželová
Vložil
ČTK
12.09.2007 10:35
Brno

Hranice (Přerovsko) - Tři železniční viadukty u Hranic na trati z  Přerova do Lipníka nad Bečvou se staly kulturní památkou. Na návrh ostravských památkářů o tom rozhodlo ministerstvo kultury. Viadukty se dočkaly definitivní ochrany poté, co jejich část chtěly České dráhy (ČD) kvůli jejich chátrání zbořit.
    Podle Ivy Orálkové z olomouckého pracoviště Národního památkového úřadu jsou hranické viadukty technicky náročnou a významnou stavbou a patří k předním železničním mostním stavbám dochovaným v autentické podobě.
    "K zapsání na seznam památek přispělo také to, že trojice viaduktů z  různých fází vývoje železniční dopravy dokládá vývoj dopravního stavitelství v  regionu a vhodně dotváří krajinu," uvedla Orálková.
    Prohlášení památkou tak možná viadukty zachránilo před zánikem. O úmyslu zbořit část železničního mostu informovaly ČD v únoru. Zdůvodňovaly to tím, že cihlová část viaduktů chátrá a vypadávající zdivo ohrožuje kolemjdoucí. Informace vzbudila mezi obyvateli značný rozruch. Hranická radnice reagovala tím, že napsala dopis ministru kultury s žádostí o pomoc. "Jsme určitě rádi, že to tak dopadlo. Je to dominanta města a myslíme si, že má i svou historickou hodnotu a že na ten seznam jednoznačně patří," řekla dnes ČTK místostarostka Radka Ondriášová.
    Hranické viadukty se skládají z viaduktu cihlového, který byl postaven v  roce 1846, je dlouhý 448,5 metru a stojí na 32 polokruhových klenbách. Tvoří jej také viadukt kamenný z roku 1873, dlouhý 426,5 metru s 32 klenbami, a viadukt železobetonový z roku 1939, který měří 434,5 metru a stojí na 30 klenbách.
0 komentářů
přidat komentář