Olomouckou výstavu o slavných vilách lidé uvidí o měsíc déle

Vložil
ČTK
09.09.2007 18:30
Olomouc

Olomouc - Až do poloviny října si mohou zájemci prohlédnout výstavu Slavné vily Olomouckého kraje v olomouckém Muzeu moderního umění. Původně měla být expozice otevřena jen do poloviny září, kvůli velkému zájmu lidí se ale muzeum rozhodlo ji o měsíc prodloužit. Zájemci o podrobnější informace o vývoji vilové architektury od poloviny 19. století mohou již v úterý zavítat na komentovanou prohlídku výstavy, řekl ČTK mluvčí muzea Petr Bielesz.
    Výstava představuje prostřednictvím kreseb, plánů, fotografií, modelů, ale také dobového nábytku pět desítek architektonicky významných rodinných sídel, která vznikala od poloviny 19. století do současnosti na území olomouckého regionu.
    Navazuje na výstavní a ediční řadu Slavné vily, jež se postupně zaměřuje na objekty celé republiky. Výstavu doprovází stejnojmenná publikace, jejíž součástí jsou nejen životní příběhy architektů a stavebníků, osudy domů, ale také turistický průvodce. "Jak o výstavu, tak o publikaci je velký zájem. Do muzea zavítalo za dobu trvání výstavy, tedy během necelých tří měsíců, bezmála 6000 návštěvníků. Knihu si v pokladně muzea koupilo takřka 600 lidí. Proto jsme se rozhodli výstavu prodloužit, a to do 14. října," vysvětlil Bielesz.
    Podrobné informace o zhruba 150 letech historie rodinného bydlení v regionu se v úterý dozví účastníci komentované prohlídky. Průvodcem jim bude ředitel Muzea umění Olomouc, historik architektury a autor koncepce výstavy Pavel Zatloukal.
0 komentářů
přidat komentář