Hradecká radnice bude hledat novou podobu Ulrichova pomníku

Vložil
ČTK
09.11.2005 13:20
Hradec Králové

HRADEC KRÁLOVÉ - Královéhradecká radnice začne po několika letech hledat novou podobu pomníku bývalého starosty Františka Ulricha, který by měl stát na stejnojmenném náměstí v centru města. S podobou vítězného návrhu totiž nesouhlasili památkáři, jejich stanovisko nezrušil ani soud. "Radní rozhodli, že město nebude pokračovat ve snaze zvrátit rozhodnutí památkářů soudní cestou," řekl dnes novinářům náměstek hradeckého primátora Josef Malíř.

Podle něj bude město do konce roku rozhodovat o dalších možnostech postupu při výběru podoby pomníku. "Je možné vyjít z původní soutěže a vybrat některý z návrhů, který se umístil na dalších místech, či se pokusit vypsat novou soutěž," řekl Malíř.
Hradec usiluje o vybudování pomníku od roku 2002. Soutěž vyhrál kontroverzní projekt, který zachycuje Ulricha sedícího za psacím stolem. Socha měla být umístěna na vysokém sloupu a lidé by se ni dívali trojicí dalekohledů umístěných na náměstí. Návrh ale opakovaně zavrhli městští památkáři i úředníci krajského úřadu, kteří tvrdili, že by pomník narušil architektonicky ucelený prostor náměstí, které projektoval Josef Gočár. Proti návrhu pomníku protestovala také některá sdružení a stovky signatářů protestní petice.
Ulrich vedl hradeckou radnici v letech 1895 až 1929. Za jeho éry město získalo železniční, silniční, letecké spojení či regulaci řeky Labe a Orlice v centru města. Ulrich také do Hradce Králové pozval vyhlášené architekty Jana Kotěru a Josefa Gočára, kteří ve městě vybudovali několik architektonicky cenných staveb.
0 komentářů
přidat komentář