Rozpočet kultury by se mohl oproti návrhu navýšit o miliardu

Vložil
ČTK
03.09.2007 22:55
Praha

Praha - Rozpočet ministerstva kultury by v příštím roce mohl být navýšen téměř o miliardu korun oproti návrhu, který vláda předložila v červnu. Na dnešní tiskové konferenci to řekl premiér Mirek Topolánek. Uvedl, že požadavky ministerstev kultury a školství byly podle něj když ne přímo uspokojeny, tak alespoň částečně vyřešeny. "Mám pocit, že skoro jedna miliarda (půjde) do kultury, ale to je spíš otázka na ministra kultury," řekl. Vyjádření ministerstva kultury ČTK zjišťuje.
    V původním návrhu rozpočtu na příští rok vláda počítala s výdaji na kulturu ve výši 6,7 miliardy korun, což je asi o  1,2 miliardy korun méně než v letošním roce. Podle návrhu měla být suma, kterou stát věnuje v příštím roce na kulturu, jen 0,59 procenta státního rozpočtu. A to v době, kdy závazkem vlády je zvyšovat výdaje na kulturu až na jedno procento. Letos to bylo 0,77 procenta.
    Hlasování pro červnový návrh se zdrželi jen tři ministři - kromě Václava Jehličky ještě Džamila Stehlíková a Martin Bursík.
    Ministr kultury od uveřejnění návrhu upozorňoval na to, že výrazné snížení rozpočtu resortu by se negativně projevilo zejména v podoře živého umění; začal také uvažovat o úsporách například slučováním či rušením některých příspěvkových organizací.
    Před několika dny ČTK sdělil, že stále intenzivně jedná s ministrem financí. Pokud by se ale měl rozpočet na kulturu snižovat podle červnového návrhu, Jehlička by pro něj nehlasoval.
    Ministerstvo kultury se vyjadřovalo v tom smyslu, že kdyby sněmovna původní vládní návrh v této podobě přijala, mohla by být ohrožena realizace řady významných kulturních akcí v oblasti živého umění. Právě v oblasti grantů, které jsou významným příspěvkem pro výtvarné umění, hudbu, divadlo, tanec a literaturu, by totiž návrh přinesl významnou změnu. Na ně měla být vyčleněna necelá pětina jejich letošní výše.
    Úvahy o tom, zda by nebylo možné spořit spíše na mandatorních výdajích, Jehlička komentoval tím, že výdaje na provoz úřadu se již snížily v letošním roce. Platy státních zaměstnanců v  oblasti kultury, kterých je kolem 7000, jsou průměrně 17.000 korun, tedy pod hodnotou průměrného platu v ČR.
    Jehlička stále věří, že při projednávání rozpočtu ve sněmovně bude suma pro jeho resort navýšena. Chce své vládní kolegy přesvědčovat o tom, že kultura je kapitálem, do něhož je třeba investovat. Každá koruna vložená do kultury se dvakrát zhodnotí, říká s odkazem na takzvaný multiplikační efekt, kdy na investici do kulturního statku se "nabalují" investice do dalších služeb.
0 komentářů
přidat komentář