Radnice Prahy 6 vypsala soutěž na pomník Nikoly Tesly

Vložil
ČTK
29.08.2007 21:40
Praha

Praha - Radnice Prahy 6 vypsala soutěž na pomník Nikoly Tesly. Vítězný návrh vybere jedenáctičlenná porota, v níž zasednou zástupci městské části, odborníků a velvyslanců Srbska a Chorvatska, odkud Tesla pochází. ČTK to dnes sdělil mluvčí Martin Šalek. Soutěžící mohou své návrhy odevzdat do konce října.
    Vítězné dílo by mělo zdobit park při ulici, která je po Teslovi pojmenována, do roka od jeho výběru. Autoři návrhů, kteří se umístí na druhém a třetím místě, získají finanční odměnu. "Cenou pro vítěze bude realizace jeho díla," uvedl Šalek. Do nového pomníku investuje radnice 1,25 milionu korun.
    Podklady k soutěži v tištěné i digitální podobě si mohou zájemci vyzvednout na radnici. Zaplatí za ně 400 korun.
    U příležitosti loňského 150. výročí narození Nikoly Tesly, významného elektrotechnika srbského původu narozeného v Chorvatsku, poklepal na základní kámen pomníku v Praze 6 i  chorvatský prezident Stjepan Mesić.
    Nikola Tesla žil v letech 1856 až 1943. Studoval vlastnosti dvoufázových a vícefázových proudů. Sestrojil a patentoval četné elektrické stroje a přístroje, například v roce 1887 elektrický motor na střídavý proud a o čtyři roky později takzvaný Teslův transformátor, zdroj vysokého střídavého napětí o vysokém kmitočtu. Zabýval se i bezdrátovou telegrafií. Byla po něm pojmenována jednotka magnetické indukce.
    V letech 1936 až 1937 pobýval Tesla v tehdejším Československu. Prezident Edvard Beneš mu udělil Řád bílého lva 1. třídy. Získal také čestný doktorát věd na Českém vysokém učení technickém.
0 komentářů
přidat komentář

Související články