Primátor Brna chce, aby SŽDC přepracovalo projekt odsunu nádraží

Vložil
ČTK
29.08.2007 13:50
Brno

Brno - Brněnský primátor Roman Onderka chce, aby Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) přepracovala projekt spojený s odsunem brněnského nádraží. Dopravní inženýři by podle něj měli zohlednit připomínky pojmenované v analýze investice, kterou si nechalo zpracovat město. Primátor kvůli problému inicioval schůzku všech partnerů projektu, chce, aby se uskutečnila co nejdřív, řekl dnes novinářům v Brně.
    Analýza měla mimo jiné porovnat dvě varianty přestavby brněnského železničního uzlu. Riziko, že projekt spojený s odsunem nádraží se nepodaří dotáhnout do konce, jak je plánovaný, vyčíslila na 30 procent. Rizikové je podle odborníků ze společnosti Cityplan a ČVUT hlavně možné navyšování investičních nákladů v budoucnu. Hlavní investor stavby, tedy SŽDC, by podle primátora měl projekt přepracovat, aby se riziko snížilo třeba na 15 procent.
    Projekt rekonstrukce železničního uzlu v Brně spojený s odsunem nádraží o necelý kilometr na jih zahájilo minulé vedení Brna v čele s ODS. Po volbách, kdy v Brně přešla ODS do opozice a do koalice se dostali hlavní kritici odsunu ze Strany zelených, začali brněnští politici projekt přehodnocovat. Své konečné stanovisko rada města dosud nezveřejnila.
    Podle primátora však rozhodnutí Brna bude mít jen váhu tří miliard korun, které by město mělo do projektu vložit ze svého rozpočtu. Větší tíže financování leží na státu a SŽDC, která podle primátora pokračuje v  přípravě původní varianty. Celkové náklady přesáhnou 20 miliard korun.
    Nechat zpracovat analýzu, která by obě varianty porovnala, podle primátora ani za těchto okolností nebyly vyhozené peníze. "Analýza, to je 3,5 milionu korun kvalitních názorů," řekl Onderka s tím, že dokument bude důležitý, až bude Česko žádat na projekt peníze v Bruselu. Porovnání dvou variant investice má pro evropské úředníky váhu, chtějí prý jasně vidět, že projekt, na který Brusel přispěje, je nejlepším z dopravního hlediska i pro rozvoj města.
0 komentářů
přidat komentář

Související články