Příběh skandinávské moderny III.

Zdroj
3D H. Interiér
Vložil
Tisková zpráva
17.09.2007 00:05

Architekt a designér Arne Jacobsen výrazně obohatil světový nábytkový design. Jeho tvorba je dodnes ceněna po celém světě.

Architekt a designér Arne Jacobsen (1902-1971)se narodil v roce 1902 v Kodani v rodině zámožného obchodníka. Už během studia prokazoval mimořádný talent v kreslení a jeho kreativita byla nepřehlédnutelná. Po krátké námořnické a zednické zkušenosti se přihlásil na kodaňskou techniku, kde v roce 1924 úspěšně ukončil studium. Poté studoval architekturu na Dánské královské akademii u profesora Kaareho Klinta, který měl na další profesní směrování Arneho Jacobsena určující vliv. Už v roce 1925 byl talentovaný mladý architekt odměněn stříbrnou medailí za několik kusů nábytku na světové výstavě v Paříži a v roce 1929, pouhé dva roky po dokončení studia (tehdy mu bylo 27 let), zvítězil na kodaňské výstavě architektury se svým ultramoderním konceptem Domu budoucnosti. Jeho dlouholeté přátelství a spolupráce s dalším z hybatelů severského designu Fritzem Hansenem posunuly do té doby nepříliš známý dánský design na mapu světového designu. Ve své době znamenaly jeho návrhy doslova technickou revolucí v oblasti sedacího nábytku.

Pro divadlo Bellevue v Klampenborgu, severně od Kodaně Arne Jacobsen navrhl židle do místní divadelní kavárny. Stohovatelná židle, model 3100 později známá jako Mravenec, byla na světě. Následovaly další modely židlí: 3108 pro Dánskou banku, model 3130, který získal cenu Grand Prix na jedenáctém La Triennale v Miláně v roce 1957. A zapomenout nesmíme na nejpopulárnější a nejprodávanější produkt všech dob: tím byla a je židle 7 z roku 1955. Další sedací nábytek od Arneho Jacobsena byla například křesla Egg a Swan (z roku 1958). U obou se naplno rozvinul Jacobsenův talent pro materiál a jeho zpracování. Obě křesla byla také použita v kodaňském Royal Hotelu, kam dnes putují zástupy obdivovatelů modernismu z celého světa. Ti znají ale hotel v centru dánské metropole jako Radisson SAS Royal Hotel. Nejslavnější je zde pokoj číslo 606, který je kompletně zařízený původním Jacobsenovým nábytkem, přesně tak jako v červenci roku 1960, kdy se hotel otevíral.

Prohlédněte si kompletní produkci dánské firmy Fritz Hansen na design portálu myCode.

Více informací najdete také na www.fritzhansen.com

Související články:
Příběh skandinávské moderny I.
Příběh skandinávské moderny II.

- Dokončení příští týden -
0 komentářů
přidat komentář