Rekonstrukce hotelu Imperial je podle odborníků příkladná

Vložil
ČTK
28.08.2007 14:00
Praha

Praha - Lidé dnes poprvé vstoupí do opraveného hotelu Imperial v  centru Prahy. V metropoli to ovšem není jediný předválečný hotel, který se v  poslední době dočkal oprav. Některé rekonstrukce, třeba hotelů Palace nebo Savoy, se podle historika Zdeňka Lukeše příliš nepovedly. To ale není případ hotelu Imperial, řekl ČTK ředitel pražských památkářů Jan Kněžínek. Ten také tvrdí, že rekonstrukce památkového objektu na hotel je vždycky komplikovaná. Situace je podle něj o to horší, když v budově hotel nikdy nebyl.
    "Není to suchá neformální úředničina, ale aktivní spolupráce při těchto nádherných lahůdkách. Vždycky je problém udělat míru kompromisu mezi památkáři a architekty," řekl ČTK Kněžínek. Ústupky památkáři dělají v případě vstupů pro vozíčkáře. Podle Kněžínka se vždy snaží najít prostor, aby se do budovy mohli postižení lidé dostat.
    Hotel Imperial vznikl v letech 1913 a 1914. Exteriéry ve stylu art deco doplňují ve vnitřních prostorách pozdně secesní mozaiky s kubistickými doplňky. Zejména kavárnu zdobí složité keramické mozaiky. A právě tyto prostory kontrolovali památkáři podle architekta Aleše Cibulky z  firmy, jež hotel provozuje, nejvíce.
    "Tendence památkářů je zachovat vše v původním stavu, to je někdy v rozporu s hygienickými nebo požárními předpisy," uvedl Cibulka. Například okna byla za desetiletí zkroucená a shnilá. Jednoduché zasklení navíc propouštělo hluk z ulice. V hotelu zvolili sice okna nová, jsou ale věrnou replikou těch původních.
    V roce 1998 se otevřel po dvouleté rekonstrukci hotel Alcron, který letos oslavil 75. výročí svého působení. "S památkáři jsme vedli poměrně vyčerpávající jednání. Protože se jedná o  historickou budovu, nemohli jsme toho moc měnit. Řešili jsme s nimi zejména zachování fasády, schodiště a původních mramorových podlah," sdělila ČTK manažerka hotelu Martina Tkáčová.
    Hotel byl v době svého vzniku symbolem přepychu. Na svou dobu nabízel nejnovější technické vymoženosti: čtyři osobní výtahy, stroj na mytí nádobí, podzemní garáže, speciální elektrický signální systém, nejmodernější chladící zařízení, automatické protipožární zařízení, ale třeba také psí hotel na střeše.
    Před 15 lety se opravoval i hotel Adria, který je částečně památkově chráněn. Podle Miloše Končického z Adrie se názory památkářů vyvíjejí. V první etapě dovolili plastová okna, v roce 1999 při rozšiřování hotelu do vedlejší budovy už nikoli. Stejně tak si myslí, že by v  současnosti byla možná i dostavba budovy mezi hotely Alfa a Juliš, kterou památkáři dříve zamítli.
    Velmi se diskutovalo o opravách hotelu Juliš. "Hodně se to kritizovalo, ale zásadním způsobem objekt zničen nebyl," řekl ČTK historik architektury Zdeněk Lukeš. Rekonstrukce podobných objektů je podle něj vždy kompromisem - buď bude dům dál chátrat, nebo se v něm obnoví provoz, ale s  menšími či většími úpravami.
    Největší chybu Lukeš spatřuje v tom, že zanikla kavárna ve třech patrech hotelu. Původní zařízení však je podle něj možné dohledat, prošlo aukcemi a obchody a bylo by možné vytvořit jeho repliky.
    Necitlivými přestavbami podle Lukeše prošly pražské hotely Palace a Savoy. Rekonstrukce v těchto případech znamenaly "vykuchání" celých budov a následné nové dostavby. Palace na rohu Panské a Jindřišské byl rekonstruován v  80. letech. Savoy na Pohořelci, který slouží jako příklad nejhorší přestavby historického objektu, byl dokončen počátkem 90. let, ale o podobě rekonstrukce se rozhodlo také za minulého režimu.
    Častěji než opravou stávajícího hotelu dnes v Praze vznikají nové ubytovací kapacity rekonstrukcí historického objektu. Za poměrně zdařilý projekt označuje Lukeš hotel Four Season, z poslední doby hotel Mandarin na Malé Straně.
    Opačnými příklady jsou podle něj třeba hotel Don Giovanni na Vinohradech, který stavěl Ivo Nahálka, autor zmíněné rekonstrukce hotelu Palace. Z poslední doby pak hotel Strahov, jehož investor nechvalně proslul při údajném bourání Hladové zdi. Podle odborníků je ale především příliš objemný. Přímo odstrašujícím příkladem pak je vybourání několika gotických a románských domů v Celetné ulici, kde se již od poloviny 90. let plánoval hotel; léta však jsou domy prázdné a historicky znehodnocené.
0 komentářů
přidat komentář