Slovenské ministerstvo chce pro veřejnoprávní média novou budovu

Bratislava - Slovenské ministerstvo kultury chce přestěhovat Slovenský rozhlas (SRo) a Slovenskou televizi (STV) do nové budovy za 2,6 miliardy slovenských korun (zhruba 2,1 miliardy Kč). Podle analýzy, kterou ministerstvo zveřejnilo, je to nejvýhodnější řešení současných problémů s  vysílacími prostory obou veřejnoprávních médií. Návrh má projednat slovenská vláda a ministerstvo chce do té doby o stěhování přesvědčit vedení obou médií.
    Ministerstvo kultury zadalo soukromé firmě k posouzení, jak se dají řešit vysoké provozní náklady budov televize a rozhlasu. Podle analýzy úřadu jsou totiž současné prostory veřejnoprávních médií technologicky zastaralé a kapacitně nevyužité. SRo používá jen 30 procent svého sídla, STV 41 procent. V  loňském roce rozhlas za provoz budovy zaplatil 81,3 milionů slovenských korun (zhruba 67 milionů Kč), televize 66,3 milionu (přes 54 milionů Kč).
    Návrh postavit novou budovu předpokládá, že do objektu by se nastěhovala také slovenská státní tisková agentura TASR. Rozhlas i televize jsou ochotné se přestěhovat, pokud však nové sídlo bude vybavené speciálními studii, laboratořemi a archívy, které mají v současnosti.
    "Záleží také na tom, zda je to srovnatelná nabídka s tím, jak v dnešní době vypadá sídlo STV a zda se může případně rozvíjet," poznamenal statutární zástupce STV Nikolaj Savický. Více komentovat návrh nechtěl, neboť ho vedení televize prý zatím nevidělo.
    Bez souhlasu veřejnoprávních médií ministerstvo novou budovu stavět nezačne. Počítá totiž s tím, že pro financování použije peníze z prodeje současných budov. Ty přitom už několik let nepatří státu, ale oběma médiím.
    Ministerstvo posuzovalo i další dvě možnosti, jak situaci SRo a STV řešit. Jednou z nich byla modernizace stávajících sídel. Ta by podle odhadů ministerstva vyšla na 2,4 až 4,15 miliardy slovenských korun. Nastěhování obou médií do budovy STV a její modernizace by prý stála 1,9 až 2,6 miliardy slovenských korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články