Na jihu Čech přibývá povolení na stavbu nových bytů

Vložil
ČTK
26.08.2007 18:00
České Budějovice

České Budějovice - Na jihu Čech přibývá povolení na stavbu nových bytů. Úřady do června daly potřebné razítko na 722 žádostí, což je o 15 procent více, než tomu bylo v prvním pololetí loňského roku. Regionu v tomto směru patří čtvrté místo mezi 13 kraji a Prahou. Údaje zveřejnil Český statistický úřad. Lidé se také více pouštějí do modernizace bytů. Vylepšit si staré bydlení se v pololetí rozhodlo 859 jihočeských domácností, meziročně o šest procent více.

    Podle odborníků za tím stojí levné a stále dostupnější hypotéky, růst průměrných mezd a strach z dalšího zvýšení cen nemovitostí. Lidi ale tlačily k investicím do bytů také chystané změny za stavební práce, kvůli nimž se má účtovat vyšší daň z přidané hodnoty. Na množství započatých staveb měla vliv i letošní mírná zima.
    Stavebníci mezi 1. lednem a 30. červnem dokončili 692 nových bytů oproti 666, které jejich majitelé převzali během loňských prvních šesti měsíců. Právě na bytovou výstavbu developeři nyní sázejí nejvíce. Její růst podle odborníků souvisí s celkovým rozvojem kraje a příchodem nových investorů.
    Firmám nebo soukromníkům v kraji vydali od ledna do června úředníci celkem 4146 povolení a ohlášení ke stavbám. Oproti stejnému období loňského roku to bylo o 280 méně. Výrazně ubylo povolení pro stavby na ochranu životního prostředí. O pětinu na 7,5 miliardy korun se na jihu Čech snížila i orientační hodnota staveb.
    V Česku bylo v prvním pololetí vydáno 54.702 povolení a ohlášení ke stavbám, meziročně o devět procent méně. Orientační hodnota staveb se přitom příliš nezměnila. Koncem června dosáhla 167,8 miliardy korun, což znamenalo meziroční pokles o 1,6 miliardy korun.
0 komentářů
přidat komentář