UNESCO je vážně znepokojeno návrhy výškových staveb v Praze

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
23.08.2007 16:35
Praha

Praha - Vážné znepokojení nad navrženými projekty výškových staveb v Praze na Pankráci vyjádřil Výbor světového dědictví UNESCO. Požaduje, aby Česká republika znovu zvážila dopady projektů na výjimečné celosvětové hodnoty památky, jíž je historické centrum Prahy, na seznam UNESCO zapsané od roku 1992. Do 1. února 2008 požaduje po českém státu zprávu, jak o tuto památku pečuje, a popis postupu ohledně plánovaných výškových staveb.
    Novinářům dnes stanovisko výboru tlumočil účastník jeho setkání na Novém Zélandě a předseda českého národního komitétu ICOMOS (Mezinárodní rada památek a sídel) Josef Štulc. Jednání byli přítomni i zástupci ministerstva kultury a pražského magistrátu, kteří také od 2. července rozhodnutí výboru znají.
    "Vážné znepokojení" UNESCO je prvním z kroků, které výbor činí; po něm následuje zápis na seznam světových památek v ohrožení. Štulc věří, že to se Praze nestane. "Šokují mě v tomto kontextu vyjádření magistrátu, že je vše v pořádku a žádné sankce nám nehrozí," uvedl.
    Pracovník odboru referátu UNESCO na ministerstvu kultury Michal Beneš říká, že výbor pro světové dědictví je poměrně trpělivý a snaží se o to, aby byla přijata opatření, která by zabránila ztrátě hodnot, pro něž byla památka zapsána. Pokud však dojde k závěru, že je toto nebezpečí akutní, se sankcí neváhá.
    Výškové budovy, které mají na Pankráci přibýt ke třem současným, jsou již několik let předmětem diskusí. Památkáři se obávají změny panoramatu, proti jsou i mnohá občanská sdružení. Příslušné úřady zatím nevydaly povolení k jejich stavbě; podle Štulce bude takové rozhodnutí precedentem. "Pokud odsouhlasí první mrakodrapy, nebude problém schválit další," uvedl s odkazem na zamýšlené výškové stavby v  Holešovicích.
    Pankrácké stavby v roce 2005 magistrát povolil, ministerstvo kultury dvakrát jeho rozhodnutí zrušilo. Správní řízení MK koncem května přerušilo, čekalo i na projednání výborem UNESCO. Podle Štulce jej koncem července obnovilo.
    Další výškové stavby, až 150 metrů vysoké, plánuje stavět u Libeňského mostu skupina J&T podle návrhu architekta Víta Másla. Vedle Štulce vyjadřuje s jejich výškou velkou nespokojenost Klub za starou Prahu. "Praha stojí na zásadní křižovatce. Jestliže v případě mrakodrapů na Pankráci by se jednalo o narušení panoramatu města, pak v Holešovicích se výškovými stavbami již rozbíjí město jako takové," řekl dnes jednatel klubu Richard Biegel.
    Nesouhlasí s argumentací toho typu, že pokud město neporoste do výšky, zemře. Každé město má své kvality a své měřítko. Mrakodrapy nevznikaly proto, že byly kvalitnější než jiné domy, ale z nedostatku místa či z  důvodu vysoké ceny pozemků, připomněl.
    Klub za starou Prahu dnes vyzval magistrát, aby vytvořil a následně dodržoval vlastní strategii ve vztahu k  výškovým budovám a aby zpracoval koncept regulace Holešovic. Schválený regulační plán nemá ani Praha - 15 let po zápisu na UNESCO.
    Šéf pražských památkářů Jan Knežínek na rozdíl od výboru UNESCO znepokojen není. "Útvar rozvoje hlavního architekta připravuje studii toho, do jaké výšky lze v  jednotlivých městských částech stavět. Do ní zapracuje i názory z jednání výboru UNESCO," řekl dnes ČTK. Studie má být hotová do podzimu, aby mohla být v únoru také prezentována výboru UNESCO. Osobně prý projekt v dnes uvažované podobě považuje za nesmysl.
    Po Národním památkovém ústavu klub chce, aby stanovil podmínky výstavby v této oblasti, jež je ochranným pásmem Pražské památkové rezervace. Ochranné pásmo je podle památkářů jakousi nárazníkovou zónou, která má právě opticky bránit kontaktu výškových budov se samotnou památkovou zónou.
12 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pro CTK
QOO7
23.08.07 07:57
tak ať škrtaj ...
chitektar
23.08.07 09:34
Hm...
Lukáš Obdržálek
23.08.07 11:17
...AMEN!
šakal
24.08.07 12:23
zobrazit všechny komentáře