Dům na půli cesty ve Zlíně - Kostelci se začne stavět asi na jaře

Vložil
ČTK
13.08.2007 15:55
Zlín

Zlín - Takzvaný dům na půli cesty, jenž bude sloužit mladým lidem vycházejícím z dětských domovů nebo odcházejícím od pěstounů, by se měl v Kostelci u Zlína začít stavět na jaře příštího roku. Původně měl být dům postaven už letos, silné protesty místních obyvatel ale stavbu oddálily. Občanské sdružení Pod křídly již na projekt získalo stavební povolení a nyní čeká, zda se proti němu odpůrci stavby odvolají. ČTK to dnes řekla předsedky sdružení Emilie Smrčková.

Někteří obyvatelé proti stavbě sepsali před lety petici, v níž upozorňovali na to, že objekt bude stát v mokřině a u silnice, nehodí se mezi rodinné domy, je špatně dopravně dostupný a v dané lokalitě chybějí kulturní společenské možnosti pro mladé lidi. Část obyvatel se obávala zvýšené kriminality a narušování veřejného pořádku. Přitom tři stejné domy již sdružení postavilo ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, kde přes počáteční nedůvěru obyvatel podle Smrčkové bez problémů fungují.
V Kostelci by měli najít domov čtyři mladí lidé, kteří budou mít pro sebe k dispozici byt 1+1 a dohlížet na ně bude domovnická rodina. Nájemníci musejí mít podle pravidel práci, platit nájem za byt 2500 korun měsíčně a minimálně 500 korun dávat na stavební spoření. Přísně zakázaný je alkohol, návštěvy se musejí dopředu hlásit.
Stavba domu přijde na pět milionů korun, peníze chce sdružení získat z evropských či nadačních fondů nebo od sponzorů. Pozemek získala organizace zdarma od zlínské radnice.
Dům na půli cesty se ve stejném termínu začne stavět také ve Vsetíně, vznikne v něm šest bytových jednotek a jeden byt pro domovníka. Na konci letošního roku převezme sdružení ještě jeden dům, který v současné době provozuje valašskomeziříčská radnice.
Poptávka po domech na půli cesty je mezi mladými lidmi bez zázemí velká a často převyšuje nabídku. A to i přesto, že jejich klienti musejí dodržovat velmi přísná pravidla a mohou je využívat maximálně pět let, během nichž si musejí spořit na vlastní bydlení.
0 komentářů
přidat komentář