Výstavu industriálních soch v Liberci ničí vandalové

Vložil
ČTK
13.08.2007 10:55
Zlín

Liberec 13. srpna (ČTK) - Vandalové ničí v centru Liberce sochy z výstavy Industriální stopy, jejíž cílem je podpořit a oživit umění v ulicích. Největší škodu způsobili na soše Unstable Cube Aleše Veselého, u níž vylomili ocelovou tyč zasazenou v balvanu na pohyblivé podlaze. Jejich terčem se stalo i několik dalších soch. Pět lidí zadržela v souvislosti s poškozováním soch městská policie, odhalil je kamerových systém. Informuje o tom dnešní vydání Mladé fronty Dnes pro Liberecký kraj.
    "Musíme odvrtat kámen, v němž je zbytek tyče, vyrobit novou tyč a instalovat ji," dodala kurátorka výstavy Ivona Raimanová ze společnosti Spacium, která výstavu připravila. Škodu umělec zatím nevyčíslil, ale pořadatelé ji odhadují na deset až 20.000 korun. Pachatele v tomto případě kamery nezachytily.
    Vandalové poškozují i sochy Čestmíra Sušky a Michala Cimaly. Suškovy sochy museli organizátoři výstavy preventivně zabezpečit silnějšími podstavci k zemi, než je připevnil autor. Kamerový systém má v dohledu většinu soch. Mimo jejich dosah je jen socha Jezdec nad schodištěm k obchodnímu domu. "Proto tam posíláme naše hlídky," řekl zástupce ředitele městské policie Miroslav Chmela.
    Výstava v centru Liberce potrvá do konce října. Podle Raimanové nadchla hlavně umělecky zaměřenou a odborná veřejnost.
    Společnost Spacium dodala do Liberce mnoho soch. Jednou z prvních byla Koule Milana Housera před hotelem Zlatý lev a několik dočasných instalací před Severočeským muzeem. Před radnicí pak stála putovní Židle a nyní tam jsou Vrabci sochařky Martiny Niubo. Z autobusové zastávky u knihovny se stala takzvaná Snídaně obrů Davida Černého a na tramvajové zastávce u kina Lípa je lavička s názvem Věčná něha od Lukáše Rittsteina.

> Centrum Liberce se promění v galerii pod širým nebem [24.6.2007]
0 komentářů
přidat komentář