Poutníci si dnes na Sněžce mohli prohlédnout budovanou poštovnu

Zdroj
Jakub Sochor
Vložil
ČTK
10.08.2007 14:35
Německo

Berlín


Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) - Stovky účastníků dnešní tradiční Svatovavřinecké pouti na nejvyšší horu Sněžku si nenechaly ujít první možnost prohlídky interiéru nové poštovny. Moderní budova se po dnešním otevření a vysvěcení v sobotu opět uzavře a na jejím dokončení bude nutné ještě několik týdnů pracovat. Novinářům to řekla investorka stavby Jaroslava Skrbková.
    "Nová poštovna se bude ještě dodělávat, do jejího dokončení bude fungovat stará poštovna. Termín otevření nového objektu nechci odhadovat," řekla Skrbková. Moderní stavba, kterou navrhli architekti Martin Rajniš a Patrik Hoffman, je postavena z dřevěných dílů a je zpevněna ocelovými táhly, opláštění tvoří skleněné tabule, zakryté dřevěnými okenicemi. Turisté by po dokončení měli v nové budově najít vyhlídkovou terasu, informace o Krkonoších, služby poštovny a také občerstvení.
    Nová poštovna stojí na místě, kde stála původní Česká bouda. Zchátralý objekt z roku 1868 byl však od roku 1990 uzavřen, a v  roce 2004 zbourán. Výběr podoby nové poštovny provázely bouřlivé diskuse, výhrady ke stavbě měli například správci Krkonošského národního parku. Zvláštní povolení muselo ke stavbě v nejpřísněji chráněné zóně parku vydat ministerstvo životního prostředí. Nynější stavba, jejíž příprava začala před zhruba čtyřmi lety, je podle správců parku výsledkem kompromisu. Poštovna na vrcholu Sněžky po dokončení doplní polskou meteorologickou stanici z roku 1976, která má tvar létajících talířů. Na vrcholu Sněžky ještě stojí stará poštovna, kaple svatého Vavřince, kamenná mohyla a nedaleko vrcholu také stanice lanovky.
    Podle architekta Martina Rajniše, který na projektu poštovny pracoval, vyšel výsledný návrh vstříc lidem i přírodě. "Já doufám, že z odpůrců, kteří si stavbu podrobně prohlédnou, se stanou její příznivci," řekl novinářům Rajniš. Podle něj je ještě nutné zařídit interiér, spustit hydraulické zavírání okenic či dodělat rozvody elektřiny. "Je potřeba dodělat řadu málo viditelných věcí, ale je to práce na řadu týdnů," řekl Rajniš.
    Tradiční pouti na Sněžku se dnes zúčastnil také prezident Václav Klaus se třemi vnoučaty. "Stavba je originální, myslím, že odvážná a odvaze já nic nevytýkám. Myslím, že je docela pěkný nápad to udělat tímhle způsobem," řekl po prohlídce poštovny Klaus. Společně se stovkami poutníků vystoupal na Sněžku svižným tempem Obřím dolem.
    Někteří z  návštěvníků Sněžky však neskrývali zklamání z podoby nové poštovny. "Nevím proč se musela postavit taková moderní stavba a nevyšlo se z podoby původní České boudy, na kterou byli lidé zvyklí," řekla ČTK jedna z návštěvnic Sněžky.
    Svatý Vavřinec je nejen patronem kuchařů, cukrářů, pivovarníků či hostinských, ale i nejvyšších českých hor. Jméno svatého Vavřince také nese kaple, která stojí na vrcholu Sněžky. Pouti se proto každoročně účastní také členové polské i české horské služby.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Gratulace
Pavel Nasadil
10.08.07 03:25
Rajniš na hrad!
Pietro
13.08.07 12:47
zobrazit všechny komentáře