Radiokomunikace o Ještěd stojí, s opravou restaurace nepočítají

Zdroj
Petra Laurinová
Vložil
ČTK
07.08.2007 16:30
Liberec

Liberec - Radiokomunikace počítají i po digitalizaci televizního signálu s dalším provozováním vysílače na Ještědu. Obavy, že by chtěly věž opustit jsou liché. Komunikační společnost už ale nepředpokládá, že by investovala do opravy zchátralé restaurace nebo hotelu. Vyplynulo to z prvního společného jednání nového vedení Radiokomunikací se zástupci kraje a města. ČTK to tom dnes informovala Eva Markgrafová z tiskového oddělení krajského úřadu.

Hejtman Petr Skokan dodal, že krajský úřad i město se bály, že Radiokomunikace ztratí o Ještěd zájem, a to ohrozí jeho další osud. Výjimečný objekt architekta Karla Hubáčka chtějí radnice i kraj dostat pod ochranu UNESCO. Jejich cílem je, aby Ještěd i do budoucna zůstal významnou architektonickou památkou regionu. K tomu je ale potřeba vrátit všechny interiéry do původní podoby. Financování oprav Ještědu je podle náměstka hejtmana Antonína Schäfra otevřenou záležitostí.
"Radiokomunikace na ně chtějí získat peníze z takzvaných norských fondů, zatím nevíme, jak jednání dopadla," připomněl.
Podle Skokana sehrává Ještěd důležitou roli nejen jako vysílač televizního signálu, ale i jako magnet cestovního ruchu. Radiokomunikace slíbily, že jsou připraveny nabídnout symbolický pronájem restaurace a hotelu městu Liberec či Libereckému kraji, pokud by se rozhodly do této investice pustit. Ještěd považují i po digitalizaci televizního signálu za svůj strategický televizní a rozhlasový vysílač. Jako první o tom informoval Liberecký deník. "V této lokalitě je mezinárodně zkoordinováno celkem osm kmitočtů," uvedla generální ředitelka společnosti Jane Hannah. Komunikační společnost ho bude využívat i v budoucnu pro pokrytí členitého území Libereckého kraje.
Ještěd je národní kulturní památkou. Radiokomunikace ho v roce 2000 koupily za 85 milionů korun. Nyní potřebuje více než 30 let stará věž rozsáhlé investice do oprav, první odhady se blíží čtvrt miliardě korun. Potřeba je například postavit čističku, náročné bude i vybavení původním nábytkem navrženým speciálně pro Ještěd.
0 komentářů
přidat komentář

Související články