Bývalá banka v Opavě se změní v Obecní dům

Vložil
ČTK
07.08.2007 11:45
Ostrava

Ostrava - Novobarokní dům z roku 1915 v Ostrožné ulici v Opavě, kde ještě před několika roky fungovala banka, chystá město přestavět na kulturní a společenské centrum Opavy. Kromě víceúčelových sálů na pořádání společenských a kulturních akcí by se návštěvníci v tomto Obecním domě mohli seznámit také s dějinami Opavy. V dnešní krajské příloze o tom informuje Mladá fronta Dnes (MfD).

Město má podle Ireny Šindlerové z kanceláře opavského primátora zpracovanou architektonickou studii. Podle ní by v přízemí objektu měl vzniknout víceúčelový společenský sál s malým pódiem. Bude sloužit k setkávání městských spolků, předávání vysvědčení nebo k pořádání plesů a koncertů, uvedla Šindlerová.
Z předsíně bude přístupný reprezentační salonek určený k pracovním zasedáním města. Na stejném patře bude také obecní kavárna s letní terasou. V podzemí Obecního domu vzniknou prostory pro klubová hudební a divadelní představení. Stálá muzejní expozice z dějin Opavy bude umístěna v prvním patře.
Prostory galerie ve druhém patře umožní podle deníku pořádání výstav a přednáškový sál pro 50 osob bude vybaven tak, aby tam mohly být promítány filmy, ale také se tam konat přednáškové akce. K dispozici bude literární čajovna s příruční knihovnou. Třetí patro bude sloužit jako zázemí pro zaměstnance.
Celkem rekonstrukce přijde na více než 59 milionů korun a finance chce město získat ze strukturálních fondů EU, přičemž spoluúčast města bude 15 procent. Koncem června opavští radní zřídili pracovní skupinu, která má na starosti zřídit příspěvkovou organizaci pro oblast kultury.
0 komentářů
přidat komentář