Legendární restaurace a galerie Besídka ve Slavonicích se rozšíří

Zdroj
Alena Binterová
Vložil
ČTK
06.11.2005 11:40
Slovensko

Žilina

ČESKÉ BUDĚJOVICE/SLAVONICE - Legendární restaurace a galerie Besídka ve Slavonicích na Jindřichohradecku, která je od svého založení spjatá s pražským Divadlem Sklep, se rozroste. Její majitel Jan Boháč nyní od radnice koupil vedlejší dům, v němž hodlá mimo jiné vytvořit keramickou dílnu. Rozšířením Besídky vzniknou nové originální pokoje pro hosty a možná také knihkupectví, sauna či fitness centrum.

Boháč o dům na Horním náměstí usiloval dlouho, mimo jiné proto, že přízemní místnost přiléhající k Besídce už měl od města pronajatou a využíval ji jako část restaurace. "Teď máme další možnost rozvoje, přesuneme tam část keramické dílny z Maříže," řekl ČTK Boháč. Osud dalších částí domu se zahradou je zatím otevřený. Majitel by tam rád vytvořil to, ve Slavonicích chybí, například relaxační centrum a obchod s knihami.
Radnice mu dům, v němž jsou nyní dva byty a prodejna použitého zboží, prodala za téměř 3,5 milionu korun. "Je to nemovitost, jejíž údržba a opravy nejsou v silách města," řekl ČTK starosta Josef Urban.
Besídka je i společenským centrem, jejíž svobodný duch a umělecká atmosféra lákají do Slavonic lidi různého zaměření. Konají se tam mimo jiné letní dílny duchovního experimentu a semináře, dokonce i svatební obřad.
U zrodu Besídky stálo osm lidí, na jejichž počest letos vzniklo v objektu originální ubytování. Od srpna tam je osm pokojů, které nesou jména "otců zakladatelů". Do jara přibudou další dva či tři. "Jeden věnujeme architektu Romanu Kouckému, který to tu stvořil, u dalších si ještě nejsem jistý. Je plno lidí, kteří si to zaslouží, možná bude jeden pokoj patřit Tomáši Vrbovi, který mi na Besídku půjčil první peníze," řekl Boháč.
Každý z pokojů je úplně jiný, aby vypovídal o svém duchovním majiteli. Když není přítomen, mohou tam bydlet turisté. Patroni se na zařizování podíleli, což se nejvíc projevuje na zdobení koupelen. Například slovní hříčky a vtípky na kachličkách v koupelně Tomáše Hanáka jsou čtením třeba i na hodinu. Herec na nich třeba radí, jak nejlépe využít vodu po holení - používat ji i před holením. Turista se také dozví, že i když si u zrcadla připadá starý a zbytečný, ještě má cenu, například pro kafilérii. Zařizování koupelny Hanáka zjevně inspirovalo: "Obkladač dač je stará ruská profese," konstatuje. Mezi další kuriozity patří i černá koupelna v Boháčově pokoji, která vznikla z černé kuchyně.
Zatím největší zájem projevovali hoteloví hosté o pokoj Davida Vávry ve špičce domu, který připomíná obrácenou starou loď. Architekt jej pojal jako Noemovu archu a celou posádku namaloval na zeď koupelny. Je to největší pokoj, protože zásadou tvůrců bylo, aby se tam vešel zakladatel i se svou rodinou.
0 komentářů
přidat komentář