Povodněmi dodnes poškozená Invalidovna bude asi na prodej

Vložil
ČTK
02.08.2007 11:50
Praha

Praha - Při povodních v roce 2002 bylo v Česku poškozeno mnoho nemovitých památek i předmětů s uměleckou a historickou hodnotou. V některých případech se škody kumulovaly tak, že zaplaven byl památkový objekt, jež uchovával archiválie či vzácné písemnosti. Takový byl případ pražské Invalidovny, která schraňovala dokumenty vojenské i kulturní historie. I pět let po povodních patří barokní areál k několika málo stavbám, které na velké opravy stále jen čekají. Možná se bude i prodávat.
    V barokní budově patřící armádě měly archivy Vojenský historický ústav a Národní technické muzeum (NTM). Záplavová voda zalila množství materiálu, které tvořilo přibližně deset procent všech sbírek muzea, poničila statisíce dokumentů, mezi nimi archiv obsahující pozůstalosti významných českých architektů 19. a 20. století.
    Vojákům voda zaplavila 26.500 kartonů archiválií, z toho se devět tisíc muselo skartovat. Povodně poničily i samotnou budovu, kterou zaplavily do výše několika metrů. I dnes ale ještě ve vyšších patrech sídlí vojenský archiv.
    Budova stále patří armádě, vojáci ale již delší čas uvažují o jejím prodeji. V roce 2008 by se archiválie měly přestěhovat do budovy bývalého vojenského gymnázia v  Praze - Ruzyni. Poté zřejmě vojáci budovu označí za nepotřebnou. "Jednou z  možných variant je i prodej," řekl ČTK Jan Pejšek z ministerstva obrany.
    V roce 2002 vojáci investovali 20 milionů korun do nejnutnějších oprav, kterými byly například sanace omítek nebo podlah.
    Pokud se objekt bude prodávat, hlavní město se již nechalo slyšet, že o něj nemá zájem, domnívá se, že musí přijít silný investor. Ministerstvo obrany odhaduje cenu nemovitosti na přibližně miliardu korun a další stamiliony si podle památkářů vyžádá rekonstrukce.
    Architektonické plány, většinou práce na papíře velkých rozměrů, se stále ještě vysušují a restaurují. Podle dřívějších informací počítá muzeum s dokončením prací přibližně v roce 2013. Muzeum má dnes také nový depozitář, který v letech 2003 až 2006 vznikl za 85 milionů korun v Čelákovicích u Prahy. Jeho součástí je i konzervátorské pracoviště.
    V případě zaplavených architektonických plánů již koncem srpna 2002 architekti a památkáři tvrdili, že archiv na Invalidovně nemusel být zatopen, protože měl být přestěhován na bezpečné místo. Podle nich byl prostor v hlavní budově muzea na Letné. NTM dostalo už v roce 1958 soudní výpověď z Invalidovny, ale barokní objekt využívalo až do záplav.
    V roce 1990 rozhodla vláda o uvolnění prostor v budově na Letné, které využívalo ministerstvo vnitra a podniky Kartografie a Geodézie. Bývalý ředitel NTM Ivo Janoušek, který z muzea odešel začátkem roku 2003, říkal, že do funkce nastoupil v roce 1990, kdy již oba podniky byly v muzeu v řádném nájmu, a nebylo možné smlouvu vypovědět.
0 komentářů
přidat komentář

Související články