Na nábřeží v Hradci jsou k vidění sochy z hořického sympozia

Vložil
ČTK
30.07.2007 00:30
Hradec Králové

Hradec Králové - Pět nových soch, které vytvořili účastníci letošního sochařského symposia v Hořicích na Jičínsku, mohou od dnešního večera obdivovat obyvatelé a návštěvníci Hradce Králové. Sochy jsou rozmístěné na Tylově nábřeží, na nábřeží zůstává také sedm skulptur z předchozích ročníků sympozia, řekl ČTK jeden z organizátorů Martin Samohrd.
    Letošního sympozia se zúčastnili egyptský umělec Hassan Kamel, v Praze žijící sochař Ján Marko ze Slovenska, Jock Hildebrand z Kanady, litevský sochař Rolandas Smitas a turecká sochařka Songül Telek, kteří v hořickém lomu pracovali na svých dílech od začátku července.
    Sochy se zatím po ročním vystavení v Hradci Králové vracely do Hořic, kde byly vystavené v areálu za domovem důchodců, není však vyloučené, že by zůstávaly v Hradci Králové déle. "Rádi bychom spolupráci prohloubili a prodloužili dobu zápůjčky soch na více let. Díla vytvořená v  Hořicích by pak mohla zdobit i další části Hradce. Na rozdíl od pevně osazených skulptur bychom je mohli po čase měnit za nová a tím dodali dynamiku jak městu, tak sochám samotným," uvedl náměstek hradeckého primátora Martin Soukup.
    Symposium v Hořicích má dlouholetou tradici, první se konalo v roce 1966. Před několika lety tradici obnovili noví pořadatelé a již popáté se sochy ze sympozia představují také v Hradci Králové. Hořice jsou vyhlášené kvalitním pískovcem, který se od druhé poloviny 19. století těžil v téměř 150 lomech v  okolí. Od roku 1884 ve městě také působí sochařská a kamenická škola.
0 komentářů
přidat komentář