Dobrovolníci z Evropy a Asie pomáhali na hradě Grabštejn

Zdroj
Miloslav Lubas
Vložil
ČTK
30.07.2007 00:15
Hradec Králové

Chotyně (Liberecko) - Dobrovolníci z Evropy a Asie pomáhali dva týdny s opravami hradu Grabštejn a zvelebovali tam i park. Práce ukončili dnes a vybudovali například zábradlí vedle strmé cesty k hradní bráně. Sekali také trávu, uklízeli okolí památky od nepořádku a čistili pěšiny v parku. ČTK to dnes řekla Zuzana Procházková z neziskové organizace INEX-SDA, která přispívá k  obnově hradu a umožňuje cizincům, aby poznali českou kulturu.
    Projekt INEX-SDA má na Grabštejnu dlouholetou tradici a také díky dobrovolníkům se hrad ze 13. století změnil během posledních 17 let z původní ruiny na přitažlivou historickou památku. "Letos jsme také připravovali Grabštejnské letohrádky, které se konají příští víkend. Natáhli jsme třeba plachtu pro pódium," dodala Procházková.
    Kastelán hradu Jan Sedlák dobrovolníky pochválil. "Byli šikovní a pracovití. Dříve k nám jezdilo dělat hodně mladých lidí z USA a západní Evropy, v poslední době převažují dobrovolníci z východní Evropy a z  Asie," konstatoval kastelán. Dobrovolníci si prací na Grabštejně vydělali na pobyt a stravu i na výlety. Letos přicestovali z Koreje, Ukrajiny, Polska, Francie a Turecka.
    Dobrovolníci pomáhali na Grabštejně 10 dní a čtyři dny si užívali volna. Vydali se na výlety na Ještěd, do Liberce, do jabloneckého Muzea skla a bižuterie nebo na pouť do malebné starosvětské vesnice Kryštofovo Údolí. Hostitelé pro ně přichystali i hru Jak šel Honza do světa. Cizinci šli do vesnic Chotyně a Václavice a prosili tam obyvatele o nocleh a o jídlo. "S lidmi jsme byli předem domluvení, aby k sobě dobrovolníky vzali, pokud si bydlení u  nich odpracují," podotkla Procházková.
    INEX-SDA přijímá zahraniční dobrovolníky na krátkodobé i dlouhodobé pobyty v Česku již od začátku 90. let. Českým dobrovolníkům pomáhá vyjet do zahraničí. V Česku podporuje venkov, snaží se řešit ekologické problémy a podílí se na rekonstrukci historických památek.
    Grabštejn využívala do roku 1989 armáda. Když ho opustila, byl ve velmi špatném stavu. Až dosud stály opravy hradu zhruba 40 milionů korun. První zmínky o Grabštejnu se objevily ve 13. století. Současnou renesanční podobu získal po přestavbě v 16. století. Kromě státu mu po roce 1989 hodně pomohly občanské iniciativy, na jeho obnově se podílel i Česko-německý fond budoucnosti.
0 komentářů
přidat komentář