Pec pod Sněžkou postaví nejvyšší rozhlednu v Krkonoších

Vložil
ČTK
26.07.2007 13:25
Praha

Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) - Město Pec pod Sněžkou chce příští rok postavit na Hnědém vrchu rozhlednu, která svojí výškou 30 metrů překoná všechny dosavadní rozhledny v Krkonoších. Výstavbou atrakce chce radnice přitáhnout návštěvníky i do těch částí střediska, která nejsou v létě tolik využívaná, a odlehčit tím přetíženým trasám na Sněžku. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes v příloze pro hradecký kraj.
    Dřevěná rozhledna s kovovými prvky vyroste u horní stanice lanovky na Hnědém vrchu. "Turisté z ní uvidí panorama Sněžky, Javor, centrum Pece a celé údolí až do Velké Úpy," řekl starosta města Alan Tomášek.
    Původně měla být rozhledna vysoká téměř 35 metrů. Na žádost Krkonošského národního parku ale byla snížena, aby tolik nepřesahovala okolní stromy a nenarušovala panorama Hnědého vrchu. Současně KRNAP výstavbu podmínil zpřístupněním vyhlídkového ochozu výhradně v letní sezoně a pouze v době provozu lanové dráhy.
    Další krkonošská rozhledna na blízké Černé hoře měří 25 metrů, rozhledna Štěpánka na rozhraní Krkonoš a Jizerských hor je ještě o metr nižší. Jediná krkonošská kamenná rozhledna na hoře Žalý měří jen 18 metrů.
    Výstavba rozhledny je součástí rozsáhlejšího projektu turistického a dopravního rozvoje Pece pod Sněžkou. Ten zahrnuje například i vznik oddechové zóny mezi vodní nádrží na řece Úpě a plánovanou dolní stanicí nové lanové dráhy na Sněžku.
    Pecká radnice již uvolnila přes čtyři miliony korun na přípravu potřebných podkladů. Na podzim chce požádat o dotace z fondů Evropské unie a příští rok všechny plánované změny provést.
    "Všechno by mělo stát asi 50 milionů korun a počítáme s asi desetiprocentní finanční spoluúčastí města," řekl Tomášek.
0 komentářů
přidat komentář

Související články