Památkáři se vyjadřují k běhu na lyžích na Hradě

Vložil
ČTK
26.07.2007 08:50
Praha

Praha - Památkáři nejsou zásadně proti pořádání jednoho ze závodů světového poháru v běhu na lyžích na Hradčanském náměstí v Praze. Má se konat koncem prosince, na místo má být navezeno až 2000 metrů krychlových sněhu. Památkáři předpokládají, že památky nebudou poškozeny. Někteří ale soudí, že by se dalo najít lepší místo. Nápad se líbí i pražskému primátorovi Pavlu Bémovi (ODS).
    "Určitě ano. Nebo jinak: proč ne?," odpověděl ČTK Bém na dotaz, zda taková akce patří do Pražské památkové rezervace. "Neublíží ničím, marketingu města pomůže," poznamenal primátor. Opačný názor zastává předsedkyně Klubu Za Starou Prahu Kateřina Bečková. "Takový druh závodu do historického centra absolutně nepatří," řekla ČTK.
    Ondřej Šefců z Národního památkového ústavu uvedl, že se mu nechce říci, že by byl zásadně proti. Poukázal ale na to, že hlavní místa památkové rezervace jsou už tak přetíženy a že je snaha navádět turisty i na jiné cíle. "Myslím, že se daly najít jiná místa. Praha není jen Karlův most a Hrad," řekl ČTK Šefců.
    Nelze podle něho ale uvádět, že závod na běžkách na Hradčanském náměstí je nevhodný. "Je to laciný způsob, jak věc prodat, mít Hrad v pozadí," podotkl památkář. Klání se podle něho nedá srovnávat například s rautem firmy Luis Vuitton, který chtěla loni pořádat na Karlově mostě. Zvedla se tehdy jednotná vlna kritiky, soukromý večírek se nakonec uskutečnil na Alšově nábřeží. Závod je veřejná akce, dodal Šefců.
    "Pokud sníh a tak dále neohrozí památku technicky, tak proč ne? Turnaj na oslavu Karlova mostu byl na písku a nikomu to nevadilo," řekl ČTK ředitel magistrátních památkářů Jan Kněžínek. Veselí do ulic podle něho patří. "Ale s nějakou mírou," zdůraznil Kněžínek. Ředitel pražské pobočky Národního památkového ústavu Michael Zachař dnes nebyl k zastižení. Prostřednictvím textové zprávy vzkázal, že konání závodu je pro něho nová informace a nic o tom neví.
    Světový pohár v běhu na lyžích se na Hradčanském náměstí v Praze uskuteční v neděli 30. prosince, oznámili dnes bývalá běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová a ředitel běžeckého úseku Mezinárodní lyžařské federace FIS Jürg Capol. Trať sprintu bude měřit asi půl kilometru, pojedou se dva okruhy. Sníh se bude skladovat na Strahově, bude jej 400 až 500 nákladních automobilů. Rozpočet závodu činí zhruba 15 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář