Poplatky za zápisy práv do katastru nemovitostí podraží

Vložil
ČTK
26.07.2007 08:30
Praha

Praha - Poplatky za zápis práv do katastru nemovitostí vesměs výrazně podraží. Například u převodů rodinných domků se zahradou bude poplatek činit 1500 korun, tedy trojnásobně více než dosud. Současná sazba 500 korun totiž zůstane zachována při zápisu k jednomu pozemku nebo budově. Při více nemovitostech, k nimž bude zápis práva navrhován, se ale bude nově násobit jejich počtem. Změnu poplatků dnes na návrh ministra zemědělství Petra Gandaloviče schválila vláda.
    Vyšší příjmy, které úprava přinese do rozpočtu, mají být zdrojem financování rychlejší digitalizace katastru nemovitostí, která zatím podle ministerstva zemědělství postupuje příliš pomalu. V současné době jsou digitalizované katastrální mapy pro třetinu území republiky. "Pokud by digitalizace pokračovala dosavadním tempem, trvala by nejméně dalších 20 let," uvedlo MZe, které chce převod katastrálních map do digitální podoby stihnout do roku 2015.
    "Pomalý posun v digitalizaci katastru komplikuje nejen práci katastrálních úřadů, ale omezuje všechny, kteří tato data využívají - tedy především kraje, obce, správce inženýrských sítí, realitní sektor a další," uvedl Gandalovič. Naopak snadná dostupnost digitálních dat katastru povede podle něho k podpoře investic a k rozvoji trhu s  nemovitostmi. Výrazně se prý díky tomu zkrátí doba čekání na zápis do katastru nemovitostí.
    Nezbytnou podmínkou, jak výrazně zrychlit digitalizaci, je ale podle MZe personální posílení katastrálních úřadů, což znamená náklady.
    V Česku patří podle ministerstva poplatek za zápis práv do katastru ve výši 500 korun k nejnižším v Evropě a od roku 1994 se nezvýšil. Například sousední Slovensko v uplynulých letech upravilo poplatky směrem nahoru dvakrát a vybírá v průměru 2000 slovenských korun za vklad, uvedl úřad. Podle Gandaloviče bude stanovena také maximální částka poplatku pro určité typy převodů. Týkat se to bude třeba zemědělců, kteří převádějí více parcel najednou.
0 komentářů
přidat komentář

Související články