Olomoučané v petici protestují proti vzniku nové pěší zóny

Vložil
ČTK
25.07.2007 10:30
Olomouc

Olomouc - Obyvatelé Denisovy a Pekařské ulice v centru Olomouce protestují proti vzniku nové pěší zóny. Měla by tam zřejmě vzniknout po rozsáhlé rekonstrukci tramvajové trati. Lidé se obávají toho, že je nový režim omezí, a poukazují i na to, že by tamní obchody měly problémy se zásobováním. Informuje o tom dnes Olomoucký deník.
    "Nikdo z radních tady nebydlí, takže tu situaci nezná. Když z toho udělají pěší zónu, budou mít všechny obchody problém se zásobováním a všichni obyvatelé s jakýmkoliv parkováním. Pěší zóna by znamenala vjezd jen na dvě hodiny dopoledne od osmi do desíti. To se nedá zvládnout," řekl deníku Jaromír Filípek z petičního výboru.
    Sám v  Denisově ulici bydlí i podniká. "Žádný obchodní zástupce nemůže stihnout objet všechna města jen po ránu. Navíc platíme nejdražší bydlení a také si chceme dovézt nákup nebo přijet ke vchodu s nemocnou matkou," řekl Filípek. Tvrdí, že pokud by se do obou ulic zachoval omezený vjezd pouze pro zásobování, byla by situace vyřešena.
    Náměstek primátora Svatopluk Ščudlík (ČSSD), který má dopravu ve městě v kompetenci, naznačil, že v obou ulicích dává přednost vytvoření pěší zóny. Marek Černý z odboru koncepce a rozvoje olomouckého magistrátu uvedl, že v Pekařské a Denisově ulici patrně vznikne pěší zóna, ale s  režimem zásobování 0-24 hodin. "Chodci by tím dostali větší práva, ale dopravní obsluha pro obchody by nebyla omezena tak, jak je tomu například na Horním náměstí," řekl deníku Černý.
    Oprava obou ulic, které pokryje řezaná žula v bezbariérové úpravě, by měla skončit 31. srpna. Náklady na novou tramvajovou trať, kanalizační, vodovodní a plynové přípojky i povrch dosahují sta milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář