V Praze ubývá vhodných pozemků pro bytovou výstavbu

Vložil
ČTK
22.07.2007 21:20
Praha

Praha - V Praze ubývá vhodných pozemků pro bytovou výstavbu. Zájem developerů o parcely vhodné pro výstavbu bytových domů ale roste, a skupují tak i problémové pozemky. Problémové jsou pozemky s nejistým zařazením do územního plánu, nebo před žádostí o stavební povolení nebo s již stavebním povolením.
    Praha je již co se týká pozemků téměř rozprodaná, pozornost se začíná soustředit podle společnosti Mexx Reality i mimo ni. Ceny na okraji Prahy mohou v ojedinělých případech začínat i na tisícikorunové hranici, ale většinou se pohybují mezi dvěma až třemi tisíci korun za metr čtvereční. Úplně jiná situace je v širším centru Prahy, kde se za pozemek s vypracovaným projektem platí desetitisíce za metr čtvereční.
    "Projekty se už naprosto běžně prodávají v jakémkoliv stádiu přípravy," uvedl ředitel developerského oddělení Marek Makový. Dodal, že nejdražší pozemky jsou ty před stavebním povolením. V těchto projektech se dají provést poslední zásahy dle představ nového majitele.
    Naopak nejlevnější variantou jsou pozemky bez územního rozhodnutí. "V současné době se díky stále silné poptávce po bytech prodávají dobře i pozemky bez statusu v územním plánu. Developer v těchto případech počítá s vysokými náklady na patřičná administrativní povolení, ale to mu kompenzuje nižší cena pozemku," doplnil Makový.
    Podle Petra Procházky z realitní společnosti se ceny pozemků vhodných k nové výstavbě meziročně zvýšily zhruba o pět procent. Největší zájem je o pozemky vhodné k výstavbě nových domů. Z okolí Prahy jsou to zejména lokality Nebušice a Průhonice. Stále oblíbené zůstávají také Újezd, Říčany, Úvaly nebo Stará Boleslav.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Realitni hantyrka?
Meedja
26.07.07 06:53
ha ha
petr
27.07.07 12:25
zobrazit všechny komentáře