Developeři v Česku začali stavět luxusní byty i na pronájem

Vložil
ČTK
18.07.2007 09:45
Praha

Praha - Soukromí developeři v Česku už nestaví byty jen na prodej, ale luxusní bydlení začali budovat i na pronájem. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN). Nájemní byty dosud stavěla jen města, většinou s pomocí státních dotací a v kategorii sociálního bydlení.
    Do bytů dvou projektů luxusního bydlení se budou moci nájemníci stěhovat na počátku příštího roku. Společnost CTR Group staví 269 nájemních bytů v Praze na Albertově, firma Magnum Living buduje 61 luxusních bytů projektu Anenské terasy v centru Brna. Výstavbu bytů k pronájmu připravuje i Finep, který je jednou z největších developerských společností v zemi.
    Projekty podle deníku míří na manažery vyslané do Česka na určitou dobu. Jejich firmy jim na nájemní bydlení měsíčně přispívají desetitisícové částky. Nájmy na Albertově tomu budou odpovídat. Za metr čtvereční zařízeného bytu se má platit od 390 do 430 korun měsíčně, za metr čtvereční bytu vybaveného jen kuchyní bude nájem od 370 do 410 korun.
    Realitní experti považují uvedení nájemních bytů na trh za odvážný nápad. "Myslím, že pro manažery projektu bude dost obtížné byty v pronájmu udržet," řekl HN Mark Batt ze společnosti Cushmann and Wakefields. Dalším developerům se do výstavby nájemních bytů zatím moc nechce, uvedl deník. "Návratnost takové investice je zhruba 20 až 25 let," řekl HN Daniel Daško z  realitní a developerské firmy Ekospol.
    Podle Batta budou další soukromé projekty s nájemními byty vznikat až během příštích dvou tří let v menších městech, kde mají developeři nižší marži a nabídka kvalitních bytů je omezená.
0 komentářů
přidat komentář