Plzeňský kraj požádal Plzeň o pozemek pro galerii

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
16.07.2007 14:30
Plzeň

Plzeň - Plzeňský kraj odeslal městu Plzni žádost o převedení pozemku na okraji sadového okruhu U Zvonu, kde by měla vyrůst nová budova pro sbírky Západočeské galerie (ZČG) za 274 milionů korun. Během prázdnin představí kraj radnici výsledky studie pražské firmy Cultropa, která tento pozemek v  centru Plzně jednoznačně doporučila. Koncem června schválila krajská rady, že projekt spoléhající na peníze z evropského Regionálního operačního programu (ROP) podpoří. ČTK to řekl krajský radní pro kulturu Martin Baxa.
    "S městem jsme ještě nejednali, ale nemáme žádný signál o tom, že by Plzeň galerii na pozemku U Zvonu odmítala," dodal. Podle Baxy zatím nelze hovořit o ceně za plochu, kde je pouze trávník a menší parkoviště. Do roku 2002 tam stál obytný dům, který byl po záplavách odstřelen.
    V letech 2008 až 2013 by mělo z  ROP do Plzeňského kraje přitéct devět miliard korun. "Z nedopravních staveb jsou největšími adepty na peníze ROP rekonstrukce krajské Klatovské nemocnice za půl miliardy korun a právě nová budova ZČG," řekl krajský radní pro ekonomiku Vladislav Vilímec. Kraj může získat až 75 procent nákladů.
    V několikapodlažní galerii, jejíž cena 274 milionů korun zahrnuje také vnitřní vybavení, by byla podle Baxy stálá expozice nejcennějších sbírkových předmětů ze druhé poloviny 19. a první poloviny 20. století. Tato vzácná a unikátní díla jsou zatím v depozitářích, uvedl Baxa.
    Společnost Cultropa, která na studii proveditelnosti nové galerie pracovala půl roku, odmítla druhou variantu stavby v historickém objektu v areálu Škody, tzv. budovu ASAP. Lokalitu U Zvonu doporučila zejména kvůli její poloze. Místo by bylo výhodnější z hlediska cestovního ruchu a návštěvnosti, ale i proto, že v centru by navazovalo na nynější budovy galerie a umožnilo by to například návaznost výukových a vzdělávacích programů, řekl Baxa.
    Na vyplnění prostranství po domu U  Zvonu nechala Plzeň vypsat před čtyřmi lety veřejnou urbanistickou soutěž. Přihlásily se desítky projektů; většinou navrhovaly výstavbu nového objektu. Zastupitelstvo se ale nakonec rozhodlo, že v prostoru zatím ponechá parčík.
0 komentářů
přidat komentář

Související články