Frank Gehry navrhne scénu pro zpěvačku Marizu

Vložil
ČTK
14.07.2007 21:10
Plzeň

Los Angeles - Kanadsko-americký architekt Frank Gehry, spolutvůrce Tančícího domu v Praze, navrhne koncem roku v Los Angeles scénu pro portugalskou zpěvačku Marizu, přední představitelku hudebního stylu fado, která nedávno koncertovala i v České republice. Informovala o tom dnes agentura AP.
    Gehry, který si získal proslulost odvážnými urbanistickými vizemi, souhlasil, že vytvoří scénu inspirovanou tavernou pro Marizino říjnové představení v koncertní hale Walta Disneyho v Los Angeles, jež je jedním z jeho děl. Přislíbil, že pro ojedinělý večer spojí dohromady dvě umění.
    "Chci, aby ji scéna podporovala, aby ji učinila ještě krásnější," řekl osmasedmdesátiletý architekt v rozhovoru pro AP. "Nebude to scéna Franka Gehryho. Nepoznáte to," prohlásil.
    Architekt uvedl, že se s Marizou setkal před několika lety v Lisabonu a zamiloval se do fada, portugalské lidové hudby s africkými kořeny, která často mívá teskné texty. Tento hudební žánr vznikl v dělnickém prostředí a byl provozován v krčmách, kde lidé seděli u  stolu, zpívali a pili víno.
    "Je to velmi intimní scéna zahalená ve tmě," řekla třiatřicetiletá Mariza, která letos pořádá po Spojených státech turné. "Je to velké privilegium mít vlastní tavernu vedenou panem Gehrym."
    Gehry, známý zejména jako autor Guggenheimova muzea ve španělském Bilbau (dokončeno v  roce 1997, rok po Tančícím domě) či Weissmanova muzea umění v Minneapolisu (1990), má v poslední době napilno. V červnu vytvořil své první hřiště v  newyorském historickém Battery Parku. Je i autorem designu dvou mrakodrapů v  centru Los Angeles. Mezi jeho další díla patří Americké středisko v Paříži, Gehryho dům v Santa Monice v Kalifornii a Experience Music Project v Seattlu.
0 komentářů
přidat komentář