Plzeň zahájila obnovu náměstí Republiky za 155 milionů Kč

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
02.11.2005 18:20
Plzeň

PLZEŇ - V Plzni začala rekonstrukce centrálního náměstí Republiky. Stavba za 155 milionů korun skončí v prosinci 2007, kdy by měla být celá téměř 1,5hektarová asfaltová plocha vydlážděna kamennou dlažbou z červenohnědého italského porfyru. Na náměstí, které má získat vzhled z přelomu 19. a 20. století, se vrátí letní restaurace, kašny a lavičky.

"Stavba si nevyžádá žádná dopravní omezení," řekl ČTK náměstek útvaru investic Ladislav Kadlec. Pouze parkoviště před radnicí pro 50 vozů bude zrušeno, zaměstnanci magistrátu a hosté budou od příštího týdne parkovat ve slepé ulici podél chrámu svatého Bartloměje uprostřed náměstí. Svatebčané, oddávaní o víkendu na radnici, budou muset parkovat podél obrubníků od rohu Roosveltovy ulice po Dominikánskou. Stavba dále omezí parkování na obvodové silnici na západní straně podél hotelu Central.
První etapa obnovy severní třetiny náměstí na straně radnice přijde na 43 milionů a skončí 15. července. "Zahrnuje odvodnění plochy, kolektor pro sítě, přivedení napájení z jižní strany, nové podkladní vrstvy a v rohu u Pražské ulice vznikne technologická šachta pro budoucí kašnu. Součástí bude archeologický průzkum rýh pro odvodnění a sítě.
Třetinu nákladů všech etap tvoří položení dlažby z porfyru. Původně radnice zvažovala, že využije žulové kostky, které jí zbudou po obnově Americké třídy a Francouzské ulice. "Porfyr je rovnější než zaoblené kočičí hlavy, schůdnější, bezpečnější a má stejnou barevnost," řekl náměstek primátora Stanislav Hajný.
Druhá etapa obnovy středové třetiny plochy potrvá do ledna 2007 a bude stát 42 milionů korun. Kromě nových vrstev zahrnuje likvidaci středové komunikace a budování pilířků pro stánkaře. Poslední jižní část spolkne 70 milionů korun a skončí do prosince roku 2007. O podobě tří kašen, jejichž stavba si vyžádá dalších 20 až 30 milionů korun, zatím město nerozhodlo.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Kašny v Plzni
Jan Kratochvíl
02.11.05 07:39
zobrazit všechny komentáře

Související články