Olomoučané kvůli nedostatku parcel staví v záplavových oblastech

Vložil
ČTK
10.07.2007 11:40
Olomouc

Olomouc - Kvůli nedostatku stavebních parcel a vysokým cenám pozemků staví Olomoučané nové domy za několik milionů korun i v záplavových oblastech. Objekty vyrůstají i v místech, která tragicky zasáhla povodeň před deseti lety a oblasti ohrozila velká voda i loni na jaře. Podle zástupců radnice to nemohou nikomu zakázat. Ochránci přírody a vodohospodáři to ale kritizují, informuje o tom dnes Olomoucký deník.

"Zájem o pozemky v olomouckých čtvrtích Černovír, Lazce nebo Nové Sady, které před deseti lety zasáhla povodeň, je stále velký. Vhodných parcel je totiž ve městě málo," řekla deníku vedoucí stavebního odboru olomouckého magistrátu Eva Hyravá. "Většina stavebních materiálů je odolná, takzvané vepřovice se léta nepoužívají. Stavebníkům teď proto nikdo nezakáže ani dřevostavbu v blízkosti vody," doplnila.
Stavební odbor při povolení novostavby v záplavové lokalitě spolupracuje s vodohospodáři i Povodím Moravy.
Samotní ochránci přírody a vodohospodáři ale neradi sledují stavební ruch v místech, kudy se před deseti lety přehnala povodeň. "Nebylo správné stavby v blízkosti řek po povodních znovu povolovat. Území je totiž potenciálně znovu zaplavitelné," řekl deníku Jiří Šafář z Agentury ochrany přírody v Olomouci.
"Ideální by bylo, kdyby se v záplavovém území nestavělo vůbec. Bohužel to často není možné. V Olomouci nebyla po povodních v roce 1997 vyhlášená ani zóna, kde by platil úplný zákaz výstavby. Nemůžeme nikomu zakázat, aby postavil dům u řeky. Lidé sami nesou riziko z povodňových škod," cituje deník Antonína Kurfürsta z Povodí Moravy.
Lidé většinou obdrží doporučení, aby domy nepodsklepovali tam, kde je vysoko hladina spodní vody. Podle odborníků v blízkosti vodních toků by mělo být přízemí vyvýšené nad hladinu vody při posledních záplavách a je vhodné do něj umístit jen technické zázemí domu. Obytné prostory doporučují situovat až do prvního patra.
Podle odborníků jsou nejrizikovější pozemky v Olomouci v Černovíře, Lazcích, Nových Sadech a Novém Světě. V Litovli je ale kromě historického jádra podle Kurfürsta ohrožený celý zbytek města.
0 komentářů
přidat komentář

Související články