UNESCO: nově na seznamu opera v Sydney nebo slovenské pralesy

Vložil
ČTK
02.07.2007 14:20
Brno

Christchurch (Nový Zéland) - Konference Výboru pro světové kulturní dědictví UNESCO dnes na zasedání v novozélandském Christchurchi rozhodla zařadit karpatské bukové pralesy na území Slovenska a Ukrajiny na prestižní seznam výjimečných světových přírodních a kulturních památek. Mimo to se na seznam nově dostala též světoznámá budova opery v australském Sydney či irácké historické město Sámarra.

    Oblast v Evropě unikátních bukových pralesů na seznam UNESCO společně nominovaly Slovensko a Ukrajina. Čtyři lokality jsou na území Slovenska - tři v národním parku Poloniny a jedna v Chráněné krajinné oblasti Vihorlat. Pralesy, pozoruhodné svým rostlinstvem a živočichy, se tak staly šestou slovenskou památkou zapsanou na seznam světového dědictví.
    Podle slovenského ekologa Erika Baláže je pralesová oblast v Poloninách a Vihorlatu výjimečná tím, že tamní fauna a flóra je velmi citlivá na zásah člověka. "Jsou to například houby či hmyz, které ke své existenci potřebují hnijící dřevo," řekl ČTK Baláž.
    V pralesech jsou běžné uschlé či polámané a hnijící stromy. Právě na ty se váže část unikátní fauny a flóry, vysvětluje Viliam Bartuš z organizace na ochranu lesů VLK.
    Dva ze čtyř pralesů se nacházejí na slovensko-ukrajinském pomezí. Po vstupu Slovenska do schengenského prostoru jimi bude procházet přísně střežená vnější hranice Evropské unie. "Právě kvůli ochraně hranic tu existují tlaky na zpřístupnění lesa, vytváření průseků," uvedl Bartuš. Zapsáním pralesů do seznamu UNESCO by proto podle něho mohla stoupnout váha ochrany těchto lesů.
    Výbor v Christchurchi během středy a čtvrtka přidal na seznam vedle slovensko-ukrajinského přírodního komplexu dalších 14 nových položek. Je mezi nimi též slavná mušlovitá budova sydneyské opery, kterou navrhl dánský architekt Jörn Utzon. Budova, která je dlouhá 183 metrů, široká 118 metrů a v nejvyšším bodě vysoká 67 metrů nad hladinou moře, je podle vyjádření výboru "výraznou architektonickou památkou 20. století".
    Severoirácká Sámarra se na seznamu kulturního a přírodního dědictví podle výboru ocitla díky svému historickému a archeologickému významu. Ve městě se mimo jiné nachází takzvaná Zlatá mešita, která patří k nejposvátnějším poutním místům šíitských muslimů. Mešita byla letos 13. června vážně poškozena pumovým atentátem. Konference v Christchurchi mešitu zároveň zapsala na seznam ohrožených památek.
    Výbor organizace UNESCO rozhodl též o zařazení Národního parku Teide na největším ostrově Kanárských ostrovů Tenerife. Parku dominuje sopka Teide, která je díky své výšce 3178 metrů třetí největší sopečnou strukturou světa.
    UNESCO zároveň rozhodlo o tom, že zápis oblasti kolem masivu Jungfrau ve Švýcarsku, jež je na seznamu od roku 2001, rozšíří o dalších 82.000 hektarů.
    Na seznam se také dostaly další památky v Japonsku, Číně, Indii, Turkmenistánu, Jižní Africe, Namibii a Madagaskaru.
0 komentářů
přidat komentář