Stavba nového varšavského muzea byla zahájena

Varšava - Život a historii Židů v Polsku připomene nové muzeum ve Varšavě. Při dnešním zahájení stavby polský prezident Lech Kaczyński připomněl, že Židé a Poláci společně žili a vzájemně se obohacovali více než 1000 let. "Nebude to další muzeum holokaustu, ale muzeum života," řekl Marian Turski z židovského historického institutu.
    Budova bude připomínat jednoduché pouzdro na brýle, které má uprostřed puklinu. První návštěvníky přivítá v roce 2010. Muzeum vznikne ve čtvrti Muranów naproti památníku Hrdinů varšavského ghetta, v místech, kde jsou pod zemí ukryté základy někdejší židovské čtvrti.
    Objekt navrhli finští architekti Rainer Mahlamaki a Ilmari Lahdelma, jejichž projekt vyhrál v roce 2005 mezinárodní soutěž. Podle autorů to bude jedno z nejmodernějších muzeí v Polsku.
    V organizátorském týmu je 53 lidí z oblastí kultury, obchodu, archeologie, historie, etnologie a politiky včetně posledního žijícího vůdce povstání ve varšavském ghettu Marka Edelmana.
    Muzeum bude mít rozlohu 4000 metrů čtverečních. Ve štěrbině budovy je plánována velká hala, stálá expozice bude pod zemí. V objektu se počítá s konferenčním sálem, centrem výuky a prostorami pro příležitostné výstavy.
    Stálá expozice bude vypovídat o historii polských Židů od středověku do současnosti a mezinárodní tým na její podobě ještě pracuje.
    "Výstava bude jako cesta v čase: ukážeme středověkou osadu, městečko s dřevěnou synagogou ze 17. století, železniční nádraží z 19. století, období meziválečné, ghetto a holokaust," uvedl ředitel muzea Jerzy Halbersztadt.
    Stavbu zaplatí varšavská radnice a ministerstvo kultury s dárci z celého světa. Náklady na investici jsou asi 120 milionů zlotých (přes 900 milionů korun).
    Před druhou světovou válkou žily v Polsku tři miliony Židů, kteří představovali jednu z největších židovských komunit v Evropě. Většinu z  nich ale vyvraždili nacisté a později mnozí odjeli do Izraele. V současné době žije v Polsku zhruba 20.000 Židů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články