Karlovy Vary přehodnotí záměr o získání lázeňského hotelu Thermal

Zdroj
Vladimír Meluzín
Vložil
ČTK
26.06.2007 17:40
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Karlovy Vary přehodnotí svůj záměr získat lázeňský hotel Thermal, který je dosud majetkem státu. Minulé zastupitelstvo přijalo usnesení, které město zavazovalo k jeho získání. Současní zastupitelé ale chtějí o této věci znovu jednat. Stane se tak nejspíše v září. Návrh na vyjádření vztahu města k získání hotelu přednesl na dnešním zastupitelstvu Jaroslav Růžička z opozice (SNK ED) a přijala ho také vládnoucí koalice ODS, ČSSD a Strany zelených.
    Návrh zabývat se znovu získáním určitého balíku akcií hotelu Thermal od státu podpořil také Josef Murčo (KSČM). Podle něj je nutné znát konkrétně podmínky, za jakých by stát městu akcie převedl. "Kdysi jsme usilovali o bezplatný převod Thermalu. Pokud bychom nyní měli za akcie platit, je nutné znát jejich přesnou cenu, než bychom takový krok učinili," poznamenal. Jiří Kotel (SNK ED) pak požadoval, aby bylo v usnesení doplněno, z  jakých zdrojů by město transakci financovalo.
    Opětovné projednávání záměru získat hotel Thermal, nebo alespoň rozhodující vlastnický podíl, podle náměstka primátorky Tomáše Hybnera (ČSSD) neznamená, že by město o jeden z  největších karlovarských hotelů nestálo. Protože by ale odpovědnost neslo současné zastupitelstvo, chce se záměrem podrobně zabývat. "Jediným důvodem, proč bychom od získání hotelu ustoupili, by byla příliš vysoká cena. Musíme mít jasno, zda jít do obchodu, když na něj dojde, sami, nebo třeba se strategickým partnerem. A kam jsme v případě ceny ochotni jít," řekl ČTK Hybner.
    Privatizace Thermalu se táhne 14 let. Veřejnou soutěž na prodej státního podniku Thermal vyhlásil Fond národního majetku v roce 1993. Minimální cena tehdy byla 270 milionů korun. Výherce, firma Jasmín, nabídla půl miliardy. Nikdy ale nezaplatila. I když Vrchní soud později přiřkl hotel zpět Fondu národního majetku, ve hře zůstává další uchazeč - firma XaR. Ta skončila na druhém místě a za Thermal nabídla 350 milionů korun. Nyní vede se státem o hotel soudní spor. Ten nyní provozuje státní společnost Thermal - F.
0 komentářů
přidat komentář

Související články