Drážďanské údolí Labe zatím zůstává na seznamu památek UNESCO

Vložil
ČTK
25.06.2007 13:05
Brno

Christchurch (Nový Zéland) - Konference Výboru pro světové kulturní dědictví UNESCO dnes na svém zasedání v novozélandském Christchurchi rozhodla zatím ponechat na seznamu světového kulturního dědictví údolí Labe v Drážďanech. To se loni ocitlo na listině ohrožených památek kvůli plánované výstavbě mostu přes řeku. Delegáti tak rozhodli i navzdory pokračujícímu záměru vedení německé spolkové země Sasko tento dopravní projekt realizovat. Podle agentury DPA se bude o dalším osudu zhruba dvacetikilometrového úseku v okolí toku, který pramení v Česku, rozhodovat v říjnu.

Komise, která tento případ posuzovala, dala odpovědným orgánům tříměsíční lhůtu, aby předložily alternativní návrh přemostění řeky. Jinak bude údolí u saské metropole znovu hrozit, že bude vůbec první položkou, jež bude ze souboru 830 světových skvostů vyřazena.
Do zahájení 31. zasedání výboru bylo na listině ohrožených památek zapsáno symbolicky 31 míst, nad nimiž visel "Damoklův meč" vyřazením ze seznamu kulturního dědictví UNESCO. Jak dnes oznámila agentura AP, delegáti konference z ní však již vyřadili Národní park Everglades na Floridě a rezervaci deštného pralesa Río Plátano Biosphere Reserve ve středoamerickém Hondurasu. Stav obou přírodních památek s unikátní faunou a flórou se podle jejich názoru natolik zlepšil, že nemusí figurovat na této listině.
Ocitnout se na ní mohou naopak Galapágy nebo londýnský Tower. Životní prostředí na tichomořských ostrovech patřících Ekvádoru se v posledních letech vlivem sílícího cestovního ruchu vážně zhoršilo. Totéž dle názoru UNESCO platí i o stavu středověkého sídla anglických králů, na němž nese vinu intenzivní výstavba v okolí.
O jejich případné zařazení mezi ohrožené památky bude konference, která potrvá až do 2. července, ještě diskutovat. Na programu má i posouzení kandidatury 45 nových míst na zapsání do seznamu světového kulturního dědictví. Jsou mezi nimi například světoznámá budova opery v australském Sydney nebo bukové pralesy na slovensko-ukrajinském pomezí.
Česká republika na poslední chvíli stáhla kandidaturu historické ruční papírny ve Velkých Losinách, neboť by údajně v nynější podobě neměla naději na schválení. To by znamenalo, že by se již v budoucnu nikdy nemohla o zapsání ucházet.
Česko má v současnosti na seznamu 12 památek, mezi nimiž je například historické centrum Prahy, Českého Krumlova nebo Telče.
0 komentářů
přidat komentář