Po čtyřleté rekonstrukci se otevře Schwarzenberský palác

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
18.06.2007 22:05
Praha

Praha - Po čtyřleté rekonstrukci se koncem letošního léta otevře ve zkušebním provozu Schwarzenberský palác v Praze na Hradčanech. Národní galerie v Praze (NG) v něm připravuje svou novou stálou expozici barokního umění. Zpřístupněna by měla být od prosince. ČTK to řekla mluvčí NG Petra Jungwirthová.

    V příštím týdnu si budou moci renesanční palác prohlédnout novináři a v rámci pravidelných dnů volného vstupu přivítá galerie první návštěvníky ve zkušebním provozu 12. července od 13:00 do 19:00. Koncem léta by se pak měl rozběhnout provoz také ještě na zkoušku, ale již pravidelný.
    Jedna z nejrozsáhlejších renesančních staveb v Praze slouží výstavní činnosti již od roku 1910, kdy tam umístilo své sbírky tehdejší Technické muzeum. Ve druhé polovině 20. století v paláci byla expozice Vojenského historického muzea a NG objekt získala v roce 2002.
    Od července 2003 jej rekonstruuje, později získala i vedlejší Salmovský palác. V něm by mělo být v návaznosti na sousední objekt vystaveno umění 19. století, zejména jeho první poloviny. Ve Schwarzenberském paláci budou instalovány fondy rudolfinského a barokního umění, které jsou dnes v Jiřském klášteře.
    Rekonstrukce obou paláců by měla podle dřívějších odhadů NG stát kolem 500 milionů korun.
   Galerie se sice prostorově zdánlivě rozrůstá, ale v roce 2008 opustí zámek na Zbraslavi, kde sídlí sbírka orientálního umění. Provoz zbraslavského zámku stojí NG ročně 3,5 milionu korun. Suma odpovídá přibližně tomu, co v budoucnu spotřebuje provoz Salmovského paláce.
    Provoz většího Schwarzenberského paláce odhadovala galerie na deset milionů ročně, ale až šest milionů by měla podle dřívějších propočtů vydělat restaurace, která v objektu má být.
0 komentářů
přidat komentář