Olomoucká radnice začne v létě prodávat parcely pro bydlení

Zdroj
Vladimír Onderka
Vložil
ČTK
13.06.2007 13:00
Olomouc

Olomouc - Olomoucká radnice začne v létě prodávat parcely, které jsou určeny k výstavbě rodinných a bytových domů. Pozemky o celkové rozloze více než 32 hektarů nabídne lidem a developerským firmám. Novinářům to dnes řekl primátor Martin Novotný. Olomouc se již delší dobu potýká s nedostatkem parcel, mnozí lidé kvůli tomu odešli z města a staví v jeho okolí.

    Pozemky, které bude město prodávat, mají různou rozlohu. Některé jsou podle primátora vhodné k výstavbě jednoho až tří rodinných domů, na jiných by mohly vyrůst bytové domy. Větší plochy bude město nabízet firmám, menší jednotlivým stavebníkům.
    "V této chvíli není možné říci, kolik domácností by mohlo díky prodeji parcel získat bydlení. Bude to záležet na developerech, tedy na tom, zda plochy využijí ke stavbě rodinných či bytových domů," uvedl primátor. Doplnil, že firmám město nabídne necelých 30 hektarů, lidem asi 2,5 hektaru pozemků.
    Parcely určené k prodeji se nacházejí ve všech městských částech. Největší plochy se nacházejí v lokalitě Pražská u výpadové silnice na Mohelnici a nad ulicí Okružní v městské části Nová Ulice.
    Pozemky bude radnice prodávat rozdílně v závislosti na jejich velikosti. "Konkrétně o tom ještě nebylo rozhodnuto. Podle předpokladů to ale bude tak, že u větších ploch vypíšeme výběrová řízení. U menších bude zřejmě rozhodovat nejvyšší nabídnutá cena," uvedl primátor. Nabídku pozemků lidé najdou podle jeho náměstkyně Hany Tesařové na úřední desce.
    Vedení města původně vytypovalo k prodeji zhruba 42 hektarů pozemků. Odborná komise po posouzení lokalit doporučila vedení města prodat o deset hektarů méně. Na těchto pozemcích bytové výstavbě brání například to, že k nim není přístup.
    Vedení olomoucké radnice chce v prodeji pozemků pro bytovou výstavbu pokračovat i v budoucnu. Před nedávnem zahájilo proces změny územního plánu, díky níž by se ve městě rozšířil počet ploch určených k bydlení.
0 komentářů
přidat komentář

Související články