MD chce zjednodušit vyvlastnění pozemků pro silnice a dálnice

Vložil
ČTK
13.06.2007 12:50
Brno

Praha/Brno - Ministerstvo dopravy chce urychlit a zjednodušit vyvlastnění soukromých pozemků, které jsou určeny pro výstavbu silnic a dálnic. Připravilo proto novelu zákona o vyvlastnění, podle které nebude mít soud o peníze s majitelem pozemku odkladný účinek na vlastní vyvlastnění. ČTK to řekl náměstek ministra dopravy Jiří Hodač. Novela by mohla začít platit začátkem příštího roku. Stínový ministr dopravy ČSSD Roman Onderka její přijetí podporuje.

    Současná praxe je taková, že stát musí majiteli pozemku nabídnout tzv. cenu obvyklou. Ta však není nikde specifikována. Majitelům se často nelíbí a se státem se přou dlouhá léta. Pokud se spor dostane až k soudu, stát musí s vyvlastněním čekat až na jeho definitivní verdikt a výstavba nových úseků silnic se opožďuje a prodražuje.
    "Hlavní změna je v tom, že my ten pozemek zabereme, nabídne se mu cena, on to dá k soudu, ale my na tom pozemku už budeme moci stavět," uvedl Hodač. To podle něj výrazně urychlí stavbu nových silnic a také omezí spekulativní nákupy pozemků. Těch využívají například ekologická sdružení, když chtějí zabránit výstavbě v přírodně cenných oblastech. "Spekulanti budou mít smůlu," shrnul Hodač.
    Stínový ministr dopravy za ČSSD a primátor Brna Roman Onderka ČTK řekl, že jde o důležitou novelu, kterou Česko potřebuje. Bude proto její přijetí podporovat, byť ji navrhuje ministerstvo dopravy. "Je to technický návrh. Není to o ideologii ani politice," řekl. Dodal, že na toto téma bude mluvit se sociálnědemokratickými poslanci a doufá, že ti normu podpoří.
    Nejznámějším příkladem, kdy soukromník blokuje stavbu významné dopravní tepny, je kauza statkářky Ludmily Havránkové. Její pozemky leží v blízkosti Hradce Králové v místech, kde má vést dálnice D11. Havránková chce místo peněz za svá pole jiné pozemky, navíc, aby zkomplikovala vyvlastnění, prodala část pozemků ekologům. Řidiči tak musejí posledních pět kilometrů do Hradce jet po silnici nižší třídy.
    V České republice je v nyní ve výstavbě 330 kilometrů komunikací, z toho 107 kilometrů dálnic. Celková hodnota projektů je 120 miliard korun. Zájmy ministerstva dopravy na jedné straně a majiteli pozemků a ekologů na druhé straně se střetnou zřejmě také při výstavbě jihočeské dálnice D3, která má ve středních Čechách vést přes rekreační území kolem řeky Sázavy.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Aha
Pietro
13.06.07 04:20
zobrazit všechny komentáře

Související články