Budějovice i Krumlov podporují lehkou konstrukci točny v parku

Zdroj
Alena Binterová
Vložil
ČTK
31.10.2005 16:20
Liberec

ČESKÉ BUDĚJOVICE/ČESKÝ KRUMLOV - Otáčivé hlediště by mělo podle zástupců měst Český Krumlov a České Budějovice zůstat na současném místě, tedy v zámeckém parku v Českém Krumlově. Vstřícným krokem vůči památkářům, kteří současnou točnu v parku odmítají, je nová konstrukce, která by sloužila asi 3,5 měsíce v roce a mimo sezonu by se odstraňovala.
Autoři koncepce nového otáčivého hlediště dnes představili novinářům studii, kterou obě města podporují. V optimální variantě by si projekt vyžádal 18,7 milionu korun. "Chceme odstranit to, co je největším sporem, tedy nadzemní část obří tribuny, která tam nyní stojí neustále - bez ohledu, zda se hraje, nebo ne," řekl dnes novinářům jeden z autorů nové koncepce Martin Augustin.
Místo toho vznikne montovaná tribuna, kterou lze případně mimo představení sklopit, aby nerušila průhledy v zahradě. Po skončení divadelní sezony se rozmontuje a odveze, takže zůstane jen podesta se zahradní úpravou.
Hlediště se namontuje na skrytou točnu, pro kterou tvůrci studie hodlají využít nynější mechanismus a vytvořit základ pro parkovou úpravu mimo období představení, například jako trávu a záhon s cestami. "Návštěvníci budou tento prostor vnímat jako přirozenou součást parku," dodal Augustin. Kapacita tribuny bude ze současných 650 míst snížena na 500, aby byla zachována ekonomická rentabilita celého provozu divadla a zároveň sníženo riziko nárazového zatížení zahrady.
Pro zachování otáčivého hlediště v českokrumlovském zámeckém parku je ministr kultury Vítězslav Jandák. Slíbil, že do roku 2008 prodlouží termín na likvidaci točny, k níž se České Budějovice jako vlastník zavázaly. Nyní se za ministrem s novou koncepcí točny chystají primátor Českých Budějovic, které točnu vlastní, i českokrumlovský starosta.
"Připravíme podmínky, k nimž se vyjádří i Jihočeské divadlo. Město musí podepsat smlouvu s Národním památkovým ústavem. Nutnou podmínkou je, že v zahradě nebudou kladeny nadstandardní překážky pro provoz kulturních představení," řekl českokrumlovský starosta František Mikeš, podle něhož se podmínky provozu divadla v parku ze strany památkářů neustále zpřísňují.
Českokrumlovská točna je v barokní zahradě, jež je společně s Českým Krumlovem zapsána do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Výbor pro světové dědictví, který se zabývá agendou památek UNESCO, doporučil Česku točnu ze zahrady odstranit. Tento postoj ale pochází z července a výbor nezná nový návrh demontovatelné točny, se kterým jej nyní Jandák hodlá seznámit.
Správce Státního hradu a zámku Český Krumlov Pavel Slavko dnes ČTK řekl, že památkový ústav dosud tuto studii nemá k dispozici, takže se k ní nemůže vyjádřit. Slavko zatím má jen kusé informace, podle nichž si nedovede představit, co vylehčená konstrukce řeší a jak se bude rozebírat, zda ji například budou odvážet těžká auta, čímž hrozí další poničení parku.
"Je smyslem nahrazovat současné otáčivé hlediště něčím zřejmě estetičtějším, ale majícím stejný problém - ve vegetační době zahrady tam nebude zahrada, ale otáčivé hlediště, a v zimě, kdy je zahrada uzavřena a nejde tam veřejnost, bude stavba odstraněna?" uvedl. Památkáři, kteří točnu v parku nechtějí, argumentují hlavně tím, že kvůli provozu hlediště postupně usychají stromy a keře v okolí, stovky diváků ničí cesty a vznikají další škody.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Jak snadné!
goro
02.11.05 11:55
nápad se uchytil
vopalecký
07.11.05 03:08
zobrazit všechny komentáře

Související články