Litomyšl se chystá na revitalizaci Zámeckého návrší

Vložil
ČTK
06.06.2007 14:15
Plzeň

Litomyšl (Svitavsko) - Litomyšl chce co nejvíce vytěžit z  památek, které město skýtá. Z prostředků Evropské unie plánuje revitalizaci Zámeckého návrší zahrnující komplex historických objektů včetně renesančního zámku, jenž je zapsán na prestižní seznam UNESCO. Opravené objekty a areály by měly nabídnout škálu aktivit a stát soběstačnými centry s minimální závislostí na státní pokladně. Novináře o tom dnes na tiskové konferenci informoval starosta Litomyšle Michal Kortyš.
    "Zámek je jeden ze symbolů města. Zámecké návrší zůstalo poněkud stranou," řekl.
    Historické budovy by měly nabízet duchovní centrum, historické, regionální expozice i průřez současností regionu, hudební festivaly klasické i soudobé tvorby. V Litomyšli by se měly konat studijní a tvůrčí pobyty, konference či společenské akce. Neměla by chybět dostatečná nabídka stravovacích zařízení a ubytování. "Vzdělávací programy vyváží současnou sezonnost života návrší," řekl Kortyš.
    Projekt je rozložen do devíti částí. Plánuje dvě etapy oprav zámku, zejména restaurování zámeckých prostor, opravu fasád a střešního pláště, obnovu prvního nádvoří nebo opravy Konírny, Kočárovny, Stáje a Jízdárny, řekl Kortyš.
    Proměnou by měl projít také zámecký park anglického typu, veřejné prostory předzámčí a zámecké zahrady. V plánu je také obnova Panského domu, piaristické koleje, restaurování vnitřku a vybavení piaristického kostela. Chystá oprava piaristického gymnázia a Nového pivovaru, dodal Kortyš.
    "Projekty akcí jsou již připravovány a zahrnují rovněž modernizaci mobilního vybavení hlavní scény hudebního festivalu Smetanova Litomyšl," řekl Kortyš.
    Projekt si podle odhadů vyžádá 642 milionů korun, z toho 75 až 95 procent může jít z  evropských dotací. Na zbylé sumě by se měl podílet stát, Pardubický kraj a Litomyšl.
    "Integrovaný operační program ještě není v Bruselu schválený a není jasné, zda budou dotace na památky UNESCO, či také na související infrastrukturu. Jsme optimisté a věříme, že aspoň část peněz na některé aktivity dostaneme," řekla mluvčí Litomyšle Michaela Severová.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Držím pěsti!!!
Petr Dvořák
07.02.09 06:47
zobrazit všechny komentáře

Související články