Slezskoostravský hrad čeká na podzim rekonstrukce

Vložil
ČTK
04.06.2007 16:10
Ostrava

Ostrava - Dolní nádvoří Slezskoostravského hradu bude na podzim rekonstruováno. Nejpozději v říjnu začne městská společnost Ostravské výstavy plochu nádvoří odvodňovat. Hlínu nahradí křemičito-pískový povrch, kterým dešťová voda proteče, a návštěvníkům tak nebude pod nohama vznikat bahno. ČTK to řekl ředitel společnosti Karel Burda. Nynější dřevěné oplocení nahradí kamenná zídka, na nádvoří vznikne i stupňovitá aréna pro sezení. Rekonstrukci za šest milionů korun zaplatí město Ostrava.
    "Spodní nádvoří nebylo kvůli chybějícím financím nikdy dokončeno. V minulých letech jsme ho jen oplotili a odstranili jsme trafostanici. Ostravští zastupitelé na konci května rozhodli, že rekonstrukce bude pokračovat, takže v září nebo říjnu zahájíme stavební práce s  tím, že vše musí být hotovo do poloviny května 2008," uvedl Burda.
    Dodal, že rekonstrukcí dolního nádvoří se Slezskoostravský hrad o krok přiblíží záměru vytvořit prostor pro nejméně 15.000 lidí, kde by se konaly velké hudební festivaly a kulturní akce.
    Další dva miliony korun uvolnili ostravští zastupitelé na sanaci kamenných zdí hradu. "Část pískovcových zdí doplněných cihlami je zvětralá, proto je oprava nutná. Odstraníme uvolněné části zdiva a nevhodný spárovací materiál. Vyčistíme pískovec i spáry mezi kameny. Část zdiva jsme opravili už v roce 2006, kdy se uvolnila vrstva opěrné zdi ze strany řeky Lučiny, takže víme, že to funguje," uvedl ředitel.
    Také okolí hradu se dočká úprav za téměř dva miliony korun. Na území mezi Těšínskou a Frýdeckou ulicí byly v minulosti navezeny skládky, které zarostly křovím. "Severní cíp pozemků kolem hradu je potřeba vyčistit, udělat tam probírku stromů a keřů, upravit terén a zasadit trávu," dodal Burda.
    Slezskoostravský hrad ze 13. století je přístupný veřejnosti od roku 2004. O rok později Ostravské výstavy postupně opravily všechny zachovalé části hradu, který se stal kulturním centrem Ostravy. Od roku 2005 se v hradním areálu koná mezinárodní hudební festival Colours of Ostrava.
0 komentářů
přidat komentář