Stavba justičního paláce v Brně ohrožena, nejsou peníze

Vložil
ČTK
03.06.2007 16:55
Praha

Praha - Výstavba jedné části nového justičního paláce v Brně je ohrožena. Šéfprojektant a brněnský krajský soud podle televize Nova tvrdí, že ministerstvo spravedlnosti nemá peníze a navíc údajně odmítá komunikovat. Ministerstvo s tím nesouhlasí a říká, že problém, který prý zavinilo předchozí vedení, intenzivně řeší.
    Ministerstvo podle Novy není schopno za provedené práce platit. Stavební společnost si tak bere úvěry, které stavbu podle televize prodražují o miliony korun. Mluvčí ministerstva Zuzana Kuncová připustila, že situace je skutečně kritická. "Celý projekt byl zadán ještě minulým vedením ministerstva spravedlnosti, a to i přesto, že nebylo zajištěno celé finanční krytí," řekla televizi mluvčí.
    Aby se dluhy neprohlubovaly, ministerstvo podle Novy nechce vydat povolení na výstavbu nadzemní části budovy státního zastupitelství. Šéfprojektant stavby proti tomu protestuje. Nadzemní část zastupitelství je totiž propojena se soudy, a pokud se v červenci začne stavět pouze soud na jedné straně, hrozí podle Novy nebezpečí, že budou narušeny základy objektu. Kvůli blízkosti řeky Svratky totiž mohou podzemní vody vytlačit podzemní část objektu, pokud nebude zatížena nadzemní částí.
    "Co říká pan projektant je jeho věc, zničení té budovy se neobáváme," prohlásila Kuncová. Televize dále uvedla, že ministerstvo teď vyvolá schůzku, na které chce výstavbu brněnského justičního paláce vyřešit. "Ministerstvo spravedlnosti je připraveno i na tu variantu, že bude zvažovat odstoupení od smlouvy," dodala mluvčí.
    V novém justičním areálu se podle původního plánu měli po dokončení v roce 2008 usadit pracovníci Městského soudu v Brně, Okresního soudu Brno-venkov a Městského státního zastupitelství v Brně.
    Areál se měl skládat ze dvou budov se dvěma podzemními a šesti nadzemními podlažími. V budovách se počítalo se 60 jednacími síněmi se samostatnými vstupy pro soudce, obžalované, svědky i veřejnost.
0 komentářů
přidat komentář

Související články