Jablonecký kostel sv. Anny zdobí nová socha Memento

Zdroj
Petra Laurinová
Vložil
ČTK
01.06.2007 13:55
Jablonec nad Nisou

Jablonec nad Nisou - Více než dvoumetrový bronzový odlitek plastiky Jiřího Sozanského Memento ode dneška zdobí nedávno zrekonstruovaný kostel sv. Anny v Jablonci nad Nisou. Monumentální postava Krista vznikla před 30 lety jako součást rozsáhlého projektu pro prostory Malé pevnosti v Terezíně. ČTK to dnes řekl ředitel Ivo Schötta z Nadace Preciosa, která dílo získala a do kostela na stálo zapůjčila.

    Sozanský patří k výrazným výtvarným osobnostem v zemi, Memento je jedno z jeho klíčových děl. Nedostatek peněz mu v období normalizace nedovolil vytvořit plastiku z ušlechtilého materiálu. Protože ale její originální cínový model zůstal zachován ve sbírkách Památníků v Terezíně, bylo možno přistoupit po více než 30 letech k realizaci původního záměru. Podle předsedy správní rady nadace Věnka Šilhána má monument za poslání vyzývat lidstvo, k tomu, aby na sobě nepáchalo zlo.
    Sozanský se věnuje malbě, kresbě, plastice, grafice a dalším výtvarným technikám. Je členem Spolku výtvarných umělců Mánes a spolku Hollar. Od roku 1976 se představil na 50 samostatných výstavách doma i v zahraničí. Jeho díla jsou ve sbírkách v Čechách, ve Francii a Finsku.
    Nadace Preciosa nikdy podobný kulturní počin neučinila. Jejím posláním je podpora projektů ve zdravotnictví, vzdělávání, kultuře, vědě, výzkumu, ekologii a sociální oblasti. Většinu svých aktivit směřuje na území Libereckého kraje.
    Kostel sv. Anny je nejstarší stavební památkou v padesátitisícovém Jablonci. Jeho současná podoba pochází ze druhé poloviny 17. století, některé části jsou ale mnohem starší. Podle památkářů stál na jeho místě už v polovině 14. století dřevěný kostel, který ale později vyhořel a na jeho místě vyrostla kamenná stavba.
    Zchátralou památku získala radnice předloni bezúplatně od římskokatolické církve, která na její opravy neměla prostředky. Jeho rekonstrukce si vyžádala kolem 25 milionů korun, tři čtvrtiny nákladů přitom pokryly dotace z evropských fondů. Od září slouží kostel hlavně světským kulturním a společenským programům. Jeho provozovatelem se stalo Městské divadlo v Jablonci nad Nisou, jež tam kromě výstav pořádá i koncerty.
0 komentářů
přidat komentář