Vláda chce zrušit Design centrum, jeho rozpočet využije lépe

Vložil
ČTK
31.05.2007 18:00
Brno

Brno - Vláda plánuje zrušit brněnské Design centrum. Instituci má pod sebou ministerstvo průmyslu a obchodu a podle ministra Martina Římana je Design centrum "zapomenutý mohykán" ve státní správě a jeho provoz je zbytečně nákladný. Roční rozpočet 20 milionů chce vláda raději rozdělit do přímých dotací pro umělce, řekl dnes Říman v Brně.
    Ředitel centra Karel Kobosil označil ministrovo rozhodnutí za diletantské a neodborné. ČTK řekl, že o konkrétní podobě ministrova plánu ani datu, k němuž by mělo centrum zaniknout, neví. Jím vedená organizace prý zatím dodává ministrovu náměstku dokumenty, v nichž popisuje svou práci a výsledky. Žádný oficiální dopis, že ministr uvažuje o  zrušení organizace, však prý v ruce nemá.
    Ředitel Design centra chystaný krok nechápe. Organizace je podle něj úspěšná a má mezinárodní renomé. Navíc vyspělé průmyslové země podle Kobosila mají státní organizace, které se o design starají. "Design centra nejsou pro design, ale pro podnikatele a výrobce, aby uplatňovali design jako nástroj konkurenceschopnosti. Nám se to daří," uvedl Kobosil.
    Design centrum, které zaměstnává 19 lidí, je jedinou institucí svého druhu v Česku. Má za úkol podporovat český design, pořádá výstavy, semináře, autorské soutěže a zajišťuje informační a poradenské středisko. Pro vládu je ale jeho činnost zbytná. "Každá taková organizace si musí umět hájit své místo na slunci, v tomto případě nejsme o potřebnosti centra přesvědčeni," poznamenal premiér Mirek Topolánek.
    Finanční úřad v minulosti našel v  hospodaření instituce několik chyb. V roce 2004 mělo Design centrum ze státního rozpočtu neoprávněně použití přes 123.000 Kč, o rok později dalších 105.000 korun. Kontrola ministerstva průmyslu a obchodu v polovině roku 2005 žádné chyby neodhalila.
13 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
design centrum
tomas ruzicka
31.05.07 08:30
design centrum - PR zdarma pro vyvolené?
Martin Rosa
31.05.07 10:45
DC ČR
Martin Trávník
01.06.07 11:02
Re: DC ČR
Martin Rosa
01.06.07 12:33
Re: Re: DC ČR
Martin Trávník
01.06.07 04:49
zobrazit všechny komentáře

Související články