Vzpomínky přivedly do libereckých lázní stovky návštěvníků

Zdroj
Petra Laurinová
Vložil
ČTK
28.10.2005 17:25
Praha

    LIBEREC - Zvědavost a nostalgie přivedly dnes do zchátralých novorenesančních lázní v Liberci, které před nedávnem získala liberecká radnice, přes 600 návštěvníků. Veřejnost tak dostala po 15 letech první možnost prohlédnout si důsledky desetiletí opomíjené péče. Místo vůně chlorované vody a páry je uvítaly plesnivé stropy.
    "Již jsme začali s nejnutnějšími opravami, zaměstnáváme zde lidí na veřejně prospěšných pracích," řekl ČTK mluvčí města Martin Korych. Podle něj je třeba opravit střechu a před holubími nálety zakrýt světlík a okna. Nejnutnější náklady na to radnice odhaduje zhruba na 15 milionů korun. Celková rekonstrukce památky vyjde na 250 až 350 milionů korun.
    Podle libereckého primátora Jiřího Kittnera v památce už nikdy nebudou lázně. Mohla by se z ní ale stát víceúčelová reprezentativní budova Centra vzdělanosti Libereckého kraje. Nyní v ní působí podnikatelé, jimž prostory pronajal bývalý majitel. Bazén, sprchy a převlékárny jsou skladištěm starožitného nábytku.
    "Nejlepší by bylo, kdyby tu město zřídilo orientální lázně, lidé by sem chodili stejně jako do Tipsport Areny, do které město investovalo přes 800 milionů korun," konstatoval padesátiletý muž, který se v lázních učil jako dítě plavat. Plavčík ho tehdy bidlem pro pomoc neplavcům neustále odstrkovat od okraje bazénu.
    Více než sto let starou novorenesanční památku na honosné Masarykově třídě poškodila v minulosti především dešťová voda, která řadu let pronikala do budovy děravou střechou.
    Zchátralé lázně tvoří architektonicky ojedinělý celek se sousedním Severočeským muzeem a dětskou poliklinikou. Město památku získalo v květnu za devět milionů korun v dražbě, aby ji zachránilo před rozpadem.
    Lázně vznikly v letech 1900 až 1902 a zachovaly se v původní podobě. Koupele, masáže a další služby tam skončily v roce 1990. Budova pak několikrát změnila majitele, naposledy patřila společnosti Mona, jež je dnes v likvidaci. Mona jimi ručila za mnohamilionový dluh dnes již zkrachovalé AB Bance.
0 komentářů
přidat komentář

Související články