Rekonstrukce hlavního sídla OSN v New Yorku

Zdroj
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Vložil
Petr Šmídek
30.05.2007 23:35
Frankfurter Allgemeine Zeitung, jeden z nejprestižnějších německých deníků, přinesl ve včerejším vydání bližší informace o plánované rekonstrukci hlavního sídla OSN v New Yorku. Na stavbě, kterou v roce 1949 začal stavět Wallace H. Harrison, se mezi jinými spolupodíleli také Oscar Niemeyer nebo Le Corbusier.
Po půl století se budova chystá na celkovou rekonstrukci. Zatímco kdysi byl na stavbu schválen bezúročný úvěr od amerického kongresu, nyní si musí OSN potřebnou částku ve výši 1,25 miliardy dolarů vypůjčit za běžný úrok. Kvůli válce v Iráku musel být rozpočet na rekonstrukci snížen z původních 1,9 miliardy dolarů.
Obzvlášť palčivým problémem stavby je nevyhovující stav klimatizace z roku 1952, která se dá s trochou nadsázky nařídit pouze na dva teplotní stupně: “studená válka“ a “skleníkový efekt“. Zatímco na východní straně domu obrácené k East River se všichni potí a dožadují se účinnějšího chlazení, musí zbývající pracovníci na západní straně mrakodrapu mrznout – a naopak. Na konci letošního června by se mělo s rekonstrukcí začít a nezbývá než jen doufat, že až se v roce 2015 s opravami skončí, tak nová klimatizace v budově OSN prospěje také ke zlepšení klimatu ve světové politice.
Pro zajímavost stačí ještě zmínit, že fasádu mrakodrapu tvoří jednovrstvé zasklení a na vytápění nebo ochlazování budovy připadá nemalá částka. Link>
0 komentářů
přidat komentář