Studio NEWWORK - Neoficiální a figurkativní

Zdroj
Galerie Jaroslava Fragnera
Vložil
Tisková zpráva
29.05.2007 20:10
Výstavy

Praha

Staré Město

Svatopluk Sládeček
NEW WORK

výstava brněnského architektonického studia
NEW WORK v GALERII JAROSLAVA FRAGNERA

NEOFICIÁLNÍ A FIGURKATIVNÍ

vernisáž /
30.5.2007 v galerii jaroslava fragnera v ve 19:00 hod.
výstavu zahájí vystoupení skupiny vítrholc

pořadatelé /
galerie jaroslava fragnera
studio new work

autoři výstavy /
svatopluk sládeček
klára pučerová

výstava bude otevřena /
od 31.05. do 24.06.2007


Studio NEWWORK - Neoficiální a figurkativní

Svatopluk Sládeček pochází ze Zlína, kde od roku 1995 vede vlastní ateliér New Work. Tvorba ateliéru je na současné české scéně nepřehlédnutelná, nedávno byla například oceněna také cenou serveru archiweb.
Rozsah projektů tohoto mladého a nekonformního studia je velmi široký, od rodinných domů až dvojici rozhleden (Brdo, Lopeník), které byly dokončeny teprve nedávno a jsou vynikajícím příkladem zakomponování moderní architektury do přírody, ale i navázáním na tradici turistických rozhleden.
Se Sládečkovým „přemýšlení“ o architektuře měla veřejnost možnost se seznámit na výstavě „Figurativní architektura pro začátečníky“, jejíž koncept založený na „figurkách“ současné architektury byl zajímavým příspěvkem k diskusi o roli a možnostech soudobé architektury.
Výstava v Galerii Jaroslava Fragnera bude vycházet z tohoto konceptu, poznamená však motivem mapování a zachraňování neoficiální architektury, což je jedním z důležitých prvků přemýšlení o architektuře v rámci tvorby studia New Work.

M.A. Svatopluk Sládeček (1969 Zlín)

Vystudoval VŠUP, první rok průmyslový design a poté architekturu. Studia dokončil v roce 1994. Od roku 1998 je autorizovaným architektem.
Studio New Work založil se třemi kolegy (designér Vladimír Kovařík, stavař Dušan Mikulášek, architekt Slavomír Kuchovský) už na škole v roce 1991, tři roky fungovalo na půl úvazku a od roku 1994 naplno. Arch. Svatopluk Sládeček je jediným, kdo v ateliéru zůstal z původních členů.
V současné době studio New Work působí ve složení Svatopluk Sládeček, Daniela Babíčková, Alice Šimečková, Petra Vašková a Pavel Velecký. Věnuje se architektuře i designu, známé jsou především jeho realizace rozhleden a výrazně individualizovaných RD.
V letech 1998 a 2005 obdržel atelier čestné uznání Grand Prix Obce architektů za budovy Radnice v Šarovech a Rozhlednu na Brdu, v roce 2003 cenu GP OA za interier vily v Kroměříži. Mezi další realizace patří např. rodinný dům v Rajhradě oceněný nakladatelstvím Bertelsman jako dům roku 2004, multifunkční dům v proluce na Náměstí Míru ve Zlíně, zástavba proluky ulice Hradební, Františkánské a Krátké v Uherském Hradišti.
V roce 2005 uskutečnil atelier New Work ve spolupráci s Krajskou galerií výtvarného umění ve Zlíně výstavu Figurkativní architektura pro začátečníky, k níž byl vydán katalog. V únoru upoutal pozornost jeho příspěvek na prvním večeru Pecha Kucha v Kině Aero o neoficiální architektuře.
0 komentářů
přidat komentář

Související články