Ministerstvo kultury vyhlásilo anketu ke svým grantům

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
25.05.2007 16:35
Praha

Praha - Ministerstvo kultury (MK) vyhlásilo veřejnou anketu ke grantům, které každoročně vyhlašuje. Anketa je vypsána k návrhům tematických okruhů výběrových dotačních řízení a ke kritériím hodnocení žádostí o dotace. Zájemci mohou své připomínky a náměty zasílat do 30. června, podmínky najdou na internetové stránce ministerstva.
    ČTK to sdělila mluvčí úřadu a uvedla, že podněty budou využity při přípravě udílení grantů na příští rok. Veřejná anketa se týká oblasti profesionálního divadla, hudby, tance, výtvarného umění, literatury a podpory vydávání literárních časopisů.
    Kritice z řad příjemců dotací i dalších lidí z umělecké oblasti nepodléhá ani tak systém grantů, jako v několika minulých letech uplatňované přidělování peněz mimo tento systém.
    Letos MK v oblasti divadla, hudby, tance a výtvarného umění v  grantech rozdělí přes 82 milionů korun. Spolu s podporou pravidelných festivalů půjde na živé umění přes 140 milionů korun. Oproti loňskému roku je to o 46 milionů korun více. Samotné granty jsou oproti loňskému roku navýšeny o 12 milionů korun.
    Peníze na grantové řízení jdou v rámci rozpočtu MK přes program kulturní aktivity. Na ministerstvu je tento jediným a klíčovým pro financování nestátních kulturních aktivit. Podle odhadů Rady uměleckých obcí a Iniciativy pro kulturu chybí již několik let na tento program 300 milionů korun ročně.
    Program kulturní aktivity měl ve schváleném rozpočtu na loňský rok 365 milionů korun, letos má 497 milionů korun.
    Koncem roku 2005 se po veřejných protestech prostřednictvím sněmovny navýšil tento rozpočet na rok 2006 o 100 milionů korun. Grantová řízení však byla v loňském roce v rozporu s  rozhodnutím sněmovny posílena jen o 20 milionů korun, jak letos úřad přiznal.
    Kritizovanou praktikou při rozdělování peněz bylo také to, že z programu kulturní aktivity dostávaly příspěvky pravidelné festivaly - letos pro ně ale MK vyčlenilo peníze jako pro takzvané prioritní akce. Každoročně se však také miliony korun rozdělují na základě "doporučení porad vedení MK", jak se uvádí ve výročních zprávách úřadu; tyto peníze neprocházejí výběrovým řízením, projekty dostávají podporu přímo. Více než podfinancované grantové řízení vadí lidem z  oboru tato neprůhledná praxe.
    Stejná kritika se snáší na pražský magistrát, který každoročně rozděluje desítky milionů korun na kulturní granty a v procentuálním vyjádření věnuje ze svého rozpočtu na kulturu mnohokrát více než stát. Dalších několik desítek milionů korun ale Praha rozdělí v rámci takzvaného partnerství. Část peněz vždy jde podnikatelským subjektům, to se nelíbí příjemcům grantů z řad umělců, ale ani některým zastupitelům.
0 komentářů
přidat komentář

Související články