Praha chce otevřít Rothmayerovu vilu veřejnosti

Vložil
ČTK
24.05.2007 11:25
Praha

Praha - Pražský magistrát chce veřejnosti otevřít Rothmayerovu vilu, kterou nyní kupuje od současného vlastníka. Majitel nabídl městu břevnovskou budovu se zahradou za 12 milionů korun. Po koupi se bude nejprve opravovat. Příspěvek na rekonstrukci slíbilo ministerstvo kultury, řekl dnes novinářům radní Milan Richter (ODS).
Vila architekta Otto Rothmayera je podle něho velmi významnou památkou z let 1928 a 1929. Rothmayer se mimo jiné podílel na novodobých úpravách Hradu a vila se nese v podobném architektonickém duchu. "Můžeme říci, že patří do souboru slavných pražských vil," uvedl Richter. Patří k nim mimo jiné Bílkova, Loosova a Trmalova vila.
Podmínky koupě jsou podle radního mimořádně výhodné. Cena je úřední, tržní by byla mnohem vyšší. Zahrnuje i vnitřní vybavení budovy z konce 20. let minulého století. Nynější vlastník Jan Rothmayer má jedinou podmínku, a to, že se vila zpřístupní lidem, podotkl Richter.
Co všechno ve vile bude, zatím není jasné. Radní by si dokázal představit menší výstavy a koncerty, například i v zahradě.


Slavné pražské vily
Přemysl Veverka, Zdeněk Lukeš, Petr Krajči, Dita Dvořáková
Foibos, 2005
170 x 235 mm, 189 stran, česky
Běžná cena: 339 Kč
Naše cena: 310 Kč (doba expedice: do 3 dnů)
0 komentářů
přidat komentář

Související články